Echipa clubului de robotică ȘTIM DC al Colegiului Național „Dimitrie Cantemir” Onești a participat, în perioada 15-17 februarie 2019, la etapa regională a concursului First Tech Challenge (FTC), desfășurată la Iași, și a reușit să se califice la etapa națională a acestui concurs, ce se va desfășura la București, în perioada 22-24 martie 2019. Este o premieră pentru Onești, ȘTIM DC fiind singura echipă din localitate participantă la acest concurs.

FTC este una dintre cele mai mari competiții globale de robotică, reunind peste 44.000 de echipe din 80 de țări. Echipele de elevi trebuie să proiecteze, să construiască, să programeze și să opereze proprii roboți, pentru a concura într-o competiție în format alianță.

În acest an, tema competiției internaționale este FTC ROVER RUCKUS, participanții având misiunea de a crea roboți pentru explorarea altor planete.

Echipa Colegiului Național “Dimitrie Cantemir” Onești este formată din 15 elevi din clasele a X-a și a XI-a: Mădălina Dima, Alexandra Ungureanu, Iulia Isaic,  Mihai Toader, Tudor Pricop, Nicu Savin, Tudor Tudose, Bianca Alexe, Andrei Voicu, Karina Olaru, Andreea Petrescu, Mara Dascălu, Daria Andrioaie, David Luca și Alex Hîrbuleanu și este coordonată de prof. Otilia Panfil.

„Copiii sunt atrași instinctiv de tehnologie și de nou, însă rolul educatorilor este de a îi îndruma să devină creatori de soluții inovatoare, nu doar utilizatori de tehnologie. Una dintre modalitățile prin care îi putem ajuta să devină marii inventatori de mâine este stimularea și încurajarea acestora de a participa în programe educaționale de tip STEM. Acesta reprezintă un concept educațional modern, care promovează învățarea orientată către aplicații din lumea reală și integrează patru domenii precum: Science, Technology, Enginnering, Math, de aici fiind inspirat și numele clubului (ȘTIM DC – Știință, Tehnologie, Inginerie, Matematică „Dimitrie Cantemir”).

Pentru noi, concursul FTC a început în octombrie, când am primit de la Nație Prin Educație un kit de robotică în valoare de aproximativ 5.000 Euro. Concursul este mai complex decât pare la prima vedere. Nu e ușor pentru o echipă de 15 elevi să lucreze împreună timp de câteva luni și să ajungă să își atingă obiectivele. Pe lângă abilitățile și cunoștințele tehnice, este nevoie de multă muncă, determinare, comunicare, răbdare și coordonare.  Participarea la un astfel de concurs este costisitoare. Pe lângă piesele pe care le-am primit în kitul inițial am mai avut nevoie și de alte piese și, în plus, a trebuit să ne ocupăm și de imaginea echipei, transportul și cazarea la competiții. Înainte de etapa regional, am mai participat la un meci demonstrativ la Bacău, în decembrie, și un demo oficial la Iași, în ianuarie. Am avut marele noroc de a avea în jurul nostru oameni care au crezut în noi și ne-au sprijinit financiar: 2M Farm, Agricultorul Group, Iarina Construct, Sephard și Servoterm. Le mulțumim din suflet! De asemenea, mulțumim mult pentru ajutor Primăriei Onești și Liceului Tehnologic Onești.

Pe lângă construcția robotului și participarea la competiții, rolul echipei noastre este de a promova studiul STEM și robotica în comunitatea din care facem parte. Ne propunem să organizăm în perioada următoare întâlniri cu elevi de gimnaziu și liceu dar și cu adulți pe care vrem să îi convingem să se implice activ în susținerea educației STEM din comunitatea noastră”, ne-a declarat prof. Otilia Panfil, mentorul echipei.

Mădalina Dima, team leader: „Participând la acest concurs, capeți înțelepciunea omului simplu de la țară, entuziasmul și optimismul copilului care are o jucărie nouă, curajul lui Ștefan cel Mare în fața turcilor. Mai pe scurt, găsești calea spre valorile autentice care au guvernat existența românului din cele mai vechi timpuri și redescoperi bucuria de a-i ajuta pe ceilalți.”

Bianca Alexe, programator și coach al echipei: „Este destul de greu să vorbești despre o astfel de experiență, pentru că a fost inedită din toate punctele de vedere. Deși nu îmi amintesc să fi stat mai mult de cinci minute pe scaun, acum îmi este dor de toată acea adrenalină dintre meciuri. Poate pe moment gândești că acel stres este copleșitor, însă nu, nu este. Este ceva special, ce se întâmplă mult prea repede. Dacă nu ai luat parte la acest tip de experiență, e greu să-ți închipui cu adevărat care sunt sentimentele ce te străbat cu atâta repeziciune, sentimente de o asemenea profunzime încât de abia le conștientizezi, însă care te marchează. Lasă urme în sufletul și amintirea noastră. Ideea de echipă este ceva ce am învățat tot datorită acestei experiențe și acestui concurs implicit, pentru că sub nici o altă circumstanță nu m-am mai simțit atât de unită de coechipierii mei. Eram cu adevărat un grup: pierdeam sau câștigam împreună. Totul trebuia să fie ca un vals perfect, pentru că altfel, ne-am fi călcat unii pe alții pe picioare. Concursul acesta este mai mult decât a construi robotul perfect, fără greșeli, robotul care să câștige orice ar fi. Totul este mai complex decât atât pentru că mai presus de orice altceva se promovează ceea ce ei numesc <gracious profesionalism>, adică ideea de comunica cu alte echipe, de a primi și oferi ajutor și a crea strategia câștigătoare cu o echipă aleasă aleatoriu, care să vă aducă pe amândouă (echipele) cât mai sus în clasament. Interviul, caietul de inginerie, standul de prezentare și efectiv comportamentul echipei ca un tot unitar în orice moment al concursului sunt atent urmărite, iar noi, ca participanți, suntem obligați să devenim un grup și cu adevărat o echipă, ceea ce eu găsesc cu adevărat minunat.”