Polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Bacău, sub coordonarea D.I.I.C.O.T. – S.T. Bacău, au efectuat, luni, 11 percheziţii, fiind vizate patru persoane, în urma cărora au fost ridicate, în vederea continuării cercetărilor, sumele de 175.910 de euro, 38.400 de lei, 720 GBP, înscrisuri, documente contabile, trei telefoane mobile și un calculator.

În perioada anilor 2016 – 2018, liderul unei grupări infracționale ar fi acordat împrumuturi cu dobândă unor persoane, pentru care ar fi perceput dobânzi lunare între 5% și 40%. În activitățile infracționale de recuperare a sumelor împrumutate și a dobânzilor percepute, liderul grupării l-ar fi implicat și pe fiul lui, minor la momentul constituirii grupării infracționale.

La sediul D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Bacău au fost conduse 4 persoane, faţă de care se efectuează cercetări pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, camătă, șantaj, luare de mită, dare de mită, favorizarea făptuitorului, acces ilegal la un sistem informatic, divulgarea informațiilor secrete de serviciu sau nepublice și instigare la mărturie mincinoasă, fapte prevăzute şi pedepsite Codul penal.

Ca urmare a probatoriului administrat în cauză, procurorii D.I.I.C.O.T. au dispus reţinerea, pentru 24 de ore, a trei persoane, solicitând Tribunalului Bacău emiterea unor mandate de arestare preventivă pentru 30 de zile pentru doi dintre ei. Față de un altul, s-a dispus cercetarea sub control judiciar.

În activități au fost angrenați și polițiști ai Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Neamț și jandarmi, iar acțiunea a beneficiat de suportul de specialitate al Direcției Speciale din Poliția Română.

Sursa: comunicat de presă IPJ Bacău