Propunerea social-democraților pentru funcția de șef al Guvernului este o femeie, și anume Sevil Shhaideh. În vârstă de 50 de ani, Shhaideh este de etnie turco-tătară și a făcut parte pentru un timp din Guvernul Ponta, fiind numită ministru al Dezvoltării.

Sevil Shhaideh este absolventă a Academiei de Studii Economice – Facultatea de Planificare Economică și Cibernetică (1987). Este căsătorită din 2011 cu cetățeanul sirian Akram Shhaideh, aceasta fiind a doua ei căsnicie.

prim-ministru-okPropunerea PSD-ALDE pentru postul de prim-ministru a lucrat aproape două decenii la Consiliul Județean Constanța, fiind o apropiată a lui Nicușor Constantinescu. În 2012, a fost numită secretar de stat.

Dacă președintele Klaus Iohannis este de religie creștin protestant lutheran, fiind membru al Bisericii Evanghelice de Confesiune Augustantă, Sevil Shhaideh este de religie musulmană.

Propunerea PSD pentru funcția de prim-ministru a urmat o serie de cursuri de perfecționare: expert în administrație publică (USAID, Washington DC, SUA, 1995) și manager ONG (USAID, Washington DC, SUA, 2001), manager de proiect (Oracle University, 2002 și PM Solutions România, 2004), auditor (TUV Institution, 2003).