Porțiunea de drum de la sensul giratoriu “CAROM” până la limita municipiului Onești spre Adjud, care se prezintă într-o stare deplorabilă, a fost predată Ministerului Transportului, în vederea reabilitării.

Porțiunea de drum cu probleme măsoară 5,2 kilometri și arată dezastruos, fiind necesare lucrări urgente de reparații.

Dacă până acum se vehicula ideea contractării unui credit pentru reabilitarea drumului de la ieșirea din Onești spre București (de la sensul giratoriul “CAROM” până la intrarea în localitatea Rădeana), mai nou a apărut o variantă mult mai avantajoasă pentru oneșteni, din punct de vedere financiar.

Astfel, printr-o hotărâre de consiliu aprobată de aleșii locali cu unanimitate de voturi, în ședința extraordinară din decembrie 2017, s-a stabilit predarea respectivului sector de drum național (parte a DN11A), din administrarea Consiliului Local al Municipiului Onești în administrarea Ministerului Transporturilor, în vederea executării lucrărilor de reparații.

Prin predarea drumului cu probleme către Ministerul Transporturilor, Primăria Onești, care oricum nu dispunea de fondurile necesare executării lucrărilor de reparații, nu va mai trebui să facă un împrumut bancar, ceea ce ar fi îndatorat și mai mult orașul.

În momentul de față, numai în contul centralelor termice de cartier, astăzi abandonate, administrația locală mai are de plătit în jur de 3,3 milioane de euro, rate bancare și dobânzi aferente creditului contractat în 2006, în valoare de 6,6 milioane de euro.

Calea Adjudului s-a mai aflat în administrarea autorităților centrale, fiind, după cum a remarcat consilierul Gelu Panfil, cel mai plimbat drum, transferuri făcute tot în ideea reabilitării.

“Astăzi, când predăm din nou acest drum spre administrare Ministerului Transporturilor, se are în vedere noua viziune a conducerii Ministerului, vedeți aici și poziția față de construirea autostrăzii care va lega Moldova de vestul țării”, a precizat fostul primar Emil Lemnaru, în timp ce Mihaela Bădic Geaboc, consilier ALDE, a apreciat că “merită încercat, chiar dacă nu se va face nimic. Până la urmă, nu ne costă nimic”.

Reabilitarea porțiunii de drum aflată în discuție ar costa în jur de 2-3 milioane de euro.