Pentru mii de familii din județul Bacău este o adevărată piatră de încercare să-și procure lemnul de foc necesar la încălzirea locuințelor.

Sezonul rece a venit cu o criză a lemnelor de foc. Fiecare se descurcă cum poate. “Pe baza statului, avem toate șansele să stăm în frig toată iarna!”, ne-a semnalat problema un tânăr din Comănești.

Procedura de achiziție a lemnului pentru încălzirea locuințelor de la ocolul silvic de stat este foarte greoaie. “Noi avem obligația să depunem o cerere în scris la primărie, dar aceste solicitări sunt trimise către ocolul silvic abia când se adună vreo 20-30. Dar nu e doar faptul că se așteaptă mult timp până ți se comunică să te duci să-ți iei lemnele, de cele mai multe ori se întâmplă să ți se dea lemne de la depozite aflate la 30-40 de kilometri distanță, și atunci cum le aduci acasă? Cum se descurcă o bătrânică ce nu are pe nimeni s-o ajute, în cazul ăsta?!”,  a mai spus comăneșteanul.

Varianta acestuia a fost confirmată și de un bărbat din comuna Buciumi: “M-am interesat la primărie, dar am renunțat să mai depun cerere scrisă când mi s-a spus că ar fi trebuit să mă duc după lemne tocmai la Ocolul Silvic Mănăstirea Cașin! Erau de făcut aproape 50 de kilometri dus-întors! Păi numai transportul lemnelor m-ar fi costat cât nu fac lemnele, unde mai pui că trebuie oameni și la încărcat, nu e simplu! Apoi, cine știe când mi-ar fi venit rândul… Păi până în martie, ce aș fi făcut, stricam și băgat gardul pe foc?!”

Pentru că accesul la lemnele de foc asigurate din fondul forestier proprietate publică a statului sau a unităților administrativ-teritoriale este aproape imposibil, cei mai mulți apelează la samsari.

Pe olx.ro sunt zeci de anunțuri de vânzare de lemne de foc. “Sunt însă și de trei ori mai scumpe decât la ocol, nu toată lumea își permite să plătească prețul. Asta este situația, cade pădurea pe noi, iar noi nu avem lemne de foc! Pe deasupra, se mai și anunță o iarnă grea, iar mulți dintre noi avem copii mici”, a conchis tânărul din Comănești.

În fața acestei adevărate probleme sociale, autoritățile ridică din umeri, actul normativ care urma să elimine riscul producerii unei crize de lemne de foc similare celei din 2016 dovedindu-se ineficient. “Degeaba a fost organizată, în iulie, acea videoconferință cu prefecții, cu reprezentanții Gărzii Forestiere, cu direcțiile silvice județene și ale ocoalelor silvice de regim, pentru că în practică procedura de alocare a lemnului de foc pentru populație abia se poate aplica, ne-a spus reprezentantul unui ocol silvic.

În județul Bacău, un metru cub de lemne de vinde cu prețuri pornind de la 200 de lei, ajungându-se până la 390 de lei pentru lemnul paletizat. Pentru esențele tari, se ajunge însă și la un maxim de 450 lei/mc, îîn condițiile în care lemnul achiziționat direct de la Regia Națională a Pădurilor – Romsilva costă 140 de lei/mc.