OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Perioada 5-11 decembrie reprezintă la nivel mondial săptămâna programării (Computer Science week), iar Hour of CodeTM (Ora de ProgramareTM) este cel mai mare eveniment de educație din istorie, o mişcare globală ce a atins zeci de milioane de elevi și studenţi din peste 180 de ţări. Numai în România au fost peste 400.000 de participanți, cu un feedback impresionant de la elevi, studenți, profesori și părinți.

Colegiul Naţional „Dimitrie Cantemir” din Onești, alături de TechSoup Romania şi LogicFor Oneşti, a organizat  miercuri, 7 decembrie, un eveniment Ora de ProgramareTM la care au fost invitaţi 40 copii cu vârste cuprinse între 9 şi 14 ani. Gazdele evenimentului au fost prof. Otilia Panfil, prof. Diana Tanga şi voluntarii din clasele a IX-a şi a X-a profilul matematică-informatică.

Prof. Otilia Panfil, profesor coordonator al evenimentului: „Ne-am propus ca, împreună cu elevi din ciclul primar și foto-4gimnazial, să parcurgem tutoriale special create pentru a-i învăța concepte de programare de bază într-un mod distractiv, adaptat vârstei lor. Participanții au fost ajutați de voluntari din clasele a IX-a C și a X-a D, niște copii minunați care au avut răbdarea și plăcerea de a-și petrece timpul alături de cei mici și de a-i iniția în tainele programării.

Sperăm că acest eveniment va trezi interesul elevilor și că aceștia vor continua învăţarea. Cercetările arată că cei mici pot înțelege concepte de programare înainte ca ei să învețe să scrie sau să citească. De fapt, creierele lor sunt mai receptive la limbajul computerului de la o vârstă fragedă, la fel ca și în cazul limbilor străine. Evenimentul mondial se adresează copiilor începând cu vărsta de 4 ani și are deviza „Oricine poate învăța”. Trăim în secolul 21, foto-1tehnologia a devenit prezentă și indispensabilă în orice domeniu de activitate iar informația o resursă principală. Indiferent ce carieră vor urma elevii noştri, chiar dacă optează pentru medicină, afaceri, științe sau arte, ei au nevoie să înțeleagă tehnologia astfel încât să se poată integra într-o societate informațională.”

Prof. Aliana Ifrim, director adjunct al Colegiului Național „Dimitrie Cantemir”: „Este al patrulea an în care colegiul nostru organizează un astfel de eveniment. La noi în țară programarea se studiază începând cu clasa a IX-a și doar la profilul matematică-informatică însă, este important ca noi, dascălii, și mai ales managerii de școli, să înțelegem cât mai repede că domeniul IT va influența mult viitorul copiilor noștri.”