În timp ce rezervarea unui loc de parcare îi va costa pe oneșteni, din acest an, de două ori mai mult decât au plătit în 2017, autoritățile locale întârzie să ridice zecile de mașini abandonate pe domeniul public al orașului.
Începând din acest an, oneștenii posesori de mașini care vor să-și rezerve locul de parcare vor trebui să plătească o taxă anuală (abonament) în valoare de 200 de lei, față de 60 de lei, cât a fost în 2017.
Această creștere este comentată în fel și chip de oneșteni, unii fiind de acord cu ea, alții contestând-o.
“Mărirea unei taxe nu are cum să te bucure niciodată, dar poate cei care dețin câte trei-patru mașini – cunosc familii unde fiecare are mașina lui, soțul, soția și copilul – nu vor mai rezerva jumătate din locurile de parcare disponibile. Zic și eu, deși că dădeau 180 de lei până acum, și că va trebui să dea 600 de lei începând de anul acesta, s-ar putea să nu conteze pentru ei”, a comentat un domn.
O problemă reală este însă cea a mașinilor abandonate pe domeniul public, pe care autoritățile nu s-au sinchisit până acum să le ridice. “E plin orașul de ciurucuri care n-au mai fost mișcate din loc de ani buni, au roțile sparte și au crescut buruieni în dreptul lor. Pe astea nu le vede nimeni?! Oare proprietarii acestor mașini plătesc locul ăla de parcare?! Să dea și ei 200 de lei pe an, dacă tot țin locul ocupat tot timpul”, s-a revoltat același cetățean.
„Eu nu știu să fie mulți oneșteni care plătesc parcarea, raportat la alte orașe numărul lor este chiar insignifiant. Câte parcări vedeți dvs. în oraș având trasate cu vopsea numerele de înmatriculare ale mașinilor? Să fim serioși, e o discuție forțată aceasta pe marginea taxei! Problema este cu mașinile abandonate!”, a opinat un alt șofer oneștean.
Potrivit legii, în cazul mașinilor abandonate, proprietarul sau deținătorul legal al autovehiculului abandonat este somat în scris de autoritățile locale, prin scrisoare recomandată cu aviz de primire, cerându-i-se să ridice vehiculul de pe domeniul public sau privat al statului ori al unității administrativ-teritoriale într-un anumit termen de timp, care de regulă este de cinci zile. Această somație nu poate fi trimisă însă decât după identificarea proprietarului mașinii abandonate.
Dacă după cinci zile mașina nu a fost ridicată de proprietar sau de deținătorul legal, aceasta trece în proprietatea privată a unității administrative-teritoriale. Proprietarul de drept își poate recupera mașina în termen de cinci zile de la data comunicării la instanța de contencios administrativ, după expirarea termenului sau după pronunțarea unei hotărâri judecătorești definitive care îi dă acest drept. Dacă acțiunea în instanță a proprietarului sau deținătorului legal a fost respinsă, vehiculul abandonat va fi predate unei unități de colectare și valorificare a deșeurilor.