Principiul „plăteşti pentru cât arunci”, implementat în statele europene cu scopul de a încuraja reciclarea deşeurilor, a fost până acum un concept atractiv doar pe hârtie în România. Acum însă, atât companiile, cât şi autorităţile locale, fac paşi concreți în această direcție, stimulate de măsurile luate la nivelul UE. Municipiul Onești va adopta și el acest sistem, a anunțat primarul Laurențiu Neghină.

În perioada următoare, autoritățile publice oneștene vor aplica și ele sistemul „plătești pentru cât arunci” în cadrul căruia va trebui să asigure recipiente separate pentru deșeurile uscate și pentru cele umede.

Concret, cetăţenii vor avea posibilitatea să plătească doar pentru deşeurile menajere, care ajung să fie eliminate la depozitul de deşeuri.

„Parte a politicii UE privind economia circulară, proiectul de implementare a sistemului de colectare a deşeurilor reziduale, reciclabile și biodegradabile la nivelul Municipiului Onești presupune instalarea de insule ecologice digitalizate pentru promovarea principiului “plătește pentru cât arunci”.

În acest sens este necesar și vă rugăm să ne sprijiniți să actualizăm baza de date cu numărul beneficiarilor declarați pe fiecare zonă a orașului, astfel încât noul operator să poată dimensiona cât mai corect numărul de recipiente de colectare și numărul de cartele electronice pentru fiecare persoană care va depune deșeuri în spațiile comune din proximitate.

Întrucât există riscul să fie unele erori în evidentele primăriei, vom publica, respectând GDPR, liste cu NUMĂRUL persoanelor declarate pentru fiecare adresă în parte, astfel încât cei care le sesizează să ne sprijine în îndreptarea lor.

PS: Listele respective vor conține doar adresa și numărul de persoane declarat la fiecare locuință, fără alte date personale.

​Vă mulțumim pentru înțelegere”, a precizat primarul Laurenţiu Neghină, într-o postare pe Facebook. (foto: imagine ilustrativă)