Firma oneșteană Mera Party a aplicat pentru “Start Up Nation” în vara anului 2017, solicitând sprijinul de 200.000 RON. În luna octombrie a aceluiași an, firma a fost notificată că proiectul a fost respins, iar administratorul acesteia s-a decis să-și ceară drepturile în instanță.

Alexandru Cristea, care deține firma de consultanță Inred Consulting, susține că “din scrisoarea transmisă de către finanțator clientului nostru s-a putut observa o justificare slabă a respingerii. Tocmai de aceea, împreună cu clientul, am decis să contestăm decizia de respingere la Tribunalul Iași. După aproximativ 6 luni în care s-a judecat cererea noastră, instanța a dispus atât anularea deciziei de respingere a proiectului, cât și semnarea contractului de finanțare până la data de 29 septembrie 2018.”

Motivele respingerii proiectului se pare că provin nu din rea intenție sau necunoaștere, ci din volumul mare de muncă pe care angajații finanțatorului îl au, conform aceleiași firme de consultanță: “Evaluatorii sunt oameni de bună credință și buni profesioniști. Nu putem vorbi de rea intenție, nici de superficialitate, însă sunt foarte puțini angajați în raport cu câte proiecte au de evaluat și monitorizat. Este firesc să se strecoare și erori, important este însă ca acestea să fie reparate și clienții firmei noastre să aibă proiecte de succes. Sperăm ca în 2018 echipa ministerului de resort să crească și să facă față mai bine solicitărilor.”

În cazul în care până pe 25 mai finanțatorul nu face recurs, decizia Tribunalului Iași va deveni definitivă și irevocabilă.

În țară au existat mai multe firme care au acționat finantatorul în judecată, însă singura care a primit o decizie favorabilă este firma oneșteană Mera Party.

Din cele 19 proiecte întocmite de Inred Consulting și evaluate în 2017 în cadrul “Start Up Nation”, 16 au fost declarate câștigătoare, iar 3 au fost respinse. O altă firmă oneșteană este în curs de contestare a respingerii la Tribunalul Iași, neavând încă o decizie până la această dată.