Dincolo de faptul că oneștenii rămân fără apă când le este lumea mai dragă, din tot soiul de motive care chiar nu ar trebui să-i privească pe ei, dincolo de tot acest război al apei care nu se mai termină, este bine de știut că ei sunt printre puținii din țară care cumpără apa la a doua mână. Așa se și explică prețul ridicat al apei la Onești, deși înclin să cred că este mai degrabă un mit faptul că acest tarif nu are egal la nivel național.

Una peste alta, Compania Regională de Apă Bacău – care amenință în aceste zile cu sistarea furnizării apei în Onești – este o societate comercială pe acțiuni, care are ca obiect principal de activitate tratarea și distribuția apei. Nimic în neregulă până aici. Evident, ca orice societate comercială CRAB urmărește realizarea unui profit, ceea ce iarăși nu este rău ori anormal. Numai că după ce CRAB își pune “capacul” ei, apa este revândută societății lui Budeanu, Apă Canal, care la rândul ei vizează – iarăși nimic greșit – un câștig. Prin urmare, apare încă un adaos, încă un “capac”.

Chiar și în aceste condiții, eu cred că tot n-ar fi o problemă dacă oneștenii ar avea măcar parte de un serviciu de calitate, pe măsura prețului pe care sunt puși să-l plătească.

În realitate însă, oneștenii sunt victimele unui război care nu este al lor, între SC Apă Canal SA, Primăria Onești și CRAB și de care a ajuns să-i cam doară în fund, pentru că numai un țâcnit ar mai avea răbdare să asculte explicațiile părților beligerante, aceleași de 20 de ani încoace.

Mai este ceva care mă intrigă. Nu înțeleg cum serviciul de apă și canalizare din Onești a ajuns să fie cumva împărțit între o societate care are ca acționari principali municipiul Bacău și Consiliul Județean Bacău și o alta tot cu acționar un băcăuan – un om de afaceri controversat, în persoana lui Ovidiu Budeanu.

Chiar nu e nimeni capabil în orașul ăsta să îndrepte lucrurile, până și apa noastră cea de toate zilele trebuie să ne fie dată de cei de la județ?