Lucrările Luminiței Pătrățeanu, pe care cei mai mulți o cunosc din presă, aceasta fiind de profesie jurnalist, au putut fi admirate pe străzile Warminster-ului, oraș situat de 150 de kilometri de Londra, mai puțin cât este de la Onești la București. Artista oneșteană și-a făcut un obicei din a-și prezenta lucrările publicului în locuri cumva atipice, după ce anul trecut a transformat o spălătorie auto din Bacău în galerie de artă.

Evenimentul a avut loc joi, 24 august, și s-a bucurat de un real succes, foarte mulți englezi oprindu-se din drumul lor pentru a admira tablourile Luminiței.

Nu este pentru prima dată când Luminița Pătrățeanu (foto dreapta) expune în afara țării.

Oneșteanca a mai semnat expoziții itinerante în Ungaria și Franța. Îi plac expozițiile nonconvenționale, considerând aducerea artei în stradă, un dar pentru publicul prins cu treburile cotidiene într-un secol al tehnologizării.

Picteaza tot ce prinde: pânze pe chevalet, vase, genți, pietre, rochii, iar lucrări semnate de Luminița sunt prezente în Franța, Ungaria, Italia, UK, Basarabia, România și SUA.

Luminița s-a înfățisat publicului din Warminster – locul de adopție al unei părți semnificative ale familiei sale, cu emoție, dar și cu bucuria de a oferi parte din trăirile sale, etalate pe o simeză nonconvențională, dând culoare străzii. Mai spunem că, se bucură de aprecieri și critici avizate, precum și de o presă extrem de apropiată. “Aveam să-l cunosc pe domnul Jay (n.r. – cel care i-a facilitate organizarea expoziției) prin intermediul fiului meu, Vlad, rezident în UK. În urmă cu trei luni ne lega un business rece, deși când i-am trecut pragul magazinului său cochet din Silver Street – plin de istorie și artă, am simțit că iubim deopotrivă frumosul, culoarea, autenticul. <Yesterday & Today>. <Ieri și azi>. Nimic mai concludent, nimic mai abdatat, pentru că, tot ce ține de Ieri, este sublim prezent Azi, în shop-ul Prietenului nostru, Jay. Prietenul nostru știe, simte, incintă, transmițând tuturor emoția. Colecționarul de artă autentică poate fi și un mecena, doar pentru că simte arta. Așa este Jay! Ne-am vizitat apoi <paginile> online și…O surpriză neașteptată a venit de la Jay…și așa a apărut expoziția Story, yesterday and today. Mă bucur că am <colorat> încă o stradă, aici, la 20 mile de Stonehenge, după ce, acum un an am transformat spălătoria auto tot a unui prieten englez (!), din Bacău, într-o galerie de artă”.

De profesie jurnalist, Luminița Pătrățeanu a cochetat cu arta – sub toate formele ei. La 12 ani, postul național de radio din România îi fac auzite primele poezii, deși Culoarea o atrăgea nespus de mult. Iar dacă ar fi să spună ce îi place cel mai mult, scrisul sau pânza…ar răspunde fără echivoc: amândoua la fel. Moștenește frumosul și dragostea pentru Culoare, de la mama sa, care-i pregătea zilnic sub ceșcuța cu lapte…câte un desen. Sau poate de la bunica sa, cea care-i oferea cele mai frumoase flori de câmp… Scrisul, atât caligrafic cât și metaforic, l-a dobândit de la tata și i-a fost meserie 30 de ani, ca jurnalist.

A urcat pas cu pas, de la reporter de teren și până la redactor șef și director general, al unor importante cotidiane locale, naționale, dar a fost și corespondent pentru o revistă din SUA. Nu a uitat nici o clipă Culoarea, iar prima expoziție de pictură vine în 2000, “Cântec de iarnă cu Nichita”, “Fragmente de existență” (2001), “Naphtallene Story” (2014), “Epistole de Crăciun” (2014), “Glamour story” (2015), “Route about story” ( 2016), “Basarabia, prin România în Europa” ( 2016), “Story, yesterday & today” (2017).