Clădirea fostului Spital Municipal Bacău, desființat prin hotărâre de guvern în 2020, va trece din domeniul public al municipiului Bacău, în cel al județului în vederea repunerii sale în funcţiune. „Concret, acest lucru nu se poate împlini decât prin preluarea imobilului în cadrul Spitalului Județean de Urgență și integrarea sa cu SJU, într-o singură unitate medicală, de sine stătătoare”, a precizat preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Bacău, Valentin Ivancea.

De altfel, până în acest moment CJ finanțează lucrări de peste 20 milioane lei la fostul Spital Municipal, constând în amenajarea parterului clădirii (sumă în care este inclusă şi convertirea etajelor 4 şi 5 în spații de tratare a pacienților Covid).

Valentin Ivancea, preşedinte CJ Bacău: „Am consultat consilierii județeni, reuniți în ședința CJ de astăzi, cu privire la o inițiativă hotărâtoare în privința dezvoltării sistemului sanitar din Bacău: trecerea clădirii fostului Spital Municipal, desființat prin hotărâre de guvern în 2020, din domeniul public al municipiului, în cel al județului.

Consultarea aleșilor survine adresei- răspuns transmisă, la 1 aprilie, prilej cu care Ministerul Sănătății ne-a trasat foaia de parcurs în vederea punerii în funcțiune a clădirii fostului spital.

Concret, acest lucru nu se poate împlini decât prin preluarea imobilului în cadrul Spitalului Județean de Urgență și integrarea sa cu SJU, într-o singură unitate medicală, de sine stătătoare.

În spiritul soluției indicate de Ministerul Sănătății, singura în măsură să ne scape de improvizații păguboase pe subiectul fostului Spital Municipal, am convocat forul deliberativ județean la o dezbatere transparentă, în care fiecare consilier să-și spună – argumentat – punctul de vedere și să-și facă auzită vocea.

Discuțiile au arătat că soluția propusă de minister este însușită – cu câteva excepții – de majoritatea aleșilor, care văd în preluarea fostului spital de către SJU Bacău oportunitatea de a da sens și funcționalitate unei clădiri aflată în construcție de 15 ani și neterminată până astăzi.

De prea multe ori s-au vândut iluzii pe seama șantierului de la fostul Spital Municipal și realitatea dureroasă băcăuanii o văd cu ochii lor: oricâte tichete de analize gratis s-au dat, oricâte promisiuni s-au făcut, șantierul a rămas tot… șantier, iar spitalul nu a furnizat serviciile medicale așteptate de contribuabili. Pentru că nu a funcționat niciodată.

După consultarea de astăzi a deliberativului județean, sunt și mai încredințat că dacă pornim, cu pragmatism, pe drumul bunei-credințe – fără festivisme care nu-și mai au locul şi rostul – Consiliul Local va aproba soluția propusă de Ministerul Sănătății şi, împreunā, vom reuși să terminăm lucrările & să punem în funcțiune o clădire pentru care cetățenii județului au plătit o sumă considerabilă. E timpul să se și folosească de ea!”