O nuntă în comunitatea romă din satul Rădeana, comuna Ștefan cel Mare, aflat la câțiva kilometri din Onești, a impus luarea de măsuri speciale din partea autoritățile. Patru dube pline de jandarmi și mai mulți polițiști au fost mobilizați, sâmbătă dimineață (n.r. – 6 februarie), pentru a-i împrăștia pe nuntași, în cazul în care se constată că nu sunt respectate măsurile impuse de starea de alertă, în contextul pandemiei de coronavirus. 

Pe parcursul zilei vom încerca să vă oferim informații privind modul în care a decurs intervenția oamenilor legii la fața locului.

De aproape un an, de când s-a declanșat pandemia de coronavirus, în țară s-au consemnat mai multe situații în care etnicii romi au încălcat cu bună știință măsurile impuse de starea de urgență ori de alertă, organizând nunți cu sute de invitați.

Unul dintre cele mai recente astfel de evenimente s-a petrecut toamna trecută, la Bârlad, unde nunta unei familii de romi a fost oprită de polițiști și de jandarmi, iar mirii și nuntașii au fost amendați. Tot în perioada pandemiei, evenimente similare cu cel de astăzi de la Rădeana au mai avut loc, printre altele în Argeș (în localitatea Borlești), în Olt, la Caracal, ori la Buzău.

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a aprobat prelungirea stării de alertă pe teritoriul țării, începând de miercuri, 13 ianuarie, pentru o perioadă de 30 de zile. Restricțiile, printre care interdicția de a organiza petreceri, au rămas în vigoare.

“Se propune menținerea interdicției organizării de evenimente private (nunţi, botezuri, mese festive etc.) în spaţii închise și deschise cum ar fi, fără a se limita la acestea, saloane, cămine culturale, restaurante, baruri, cafenele, săli/corturi de evenimente”, se arată la punctul 20 al anexei la HCNSU nr. 3 din 11 ianuarie 2021.