Scenele dramatice s-au derulat în gara din Alba Iulia, unde plutonierul încerca să descarce mai multe blindate aduse special de la Turda pentru ceremonii. În timpul manevrelor, tânărul ar fi atins firele de înaltă tensiune şi s-a electrocutat sub privirile colegilor, relatează observator.tv.

La sosirea medicilor, subofiţerul de 33 de ani era deja mort. Convoiul venise din Turda în oraşul Marii Uniri pentru a pregăti parada de 1 decembrie. Militarii începuseră să descarce blindatele de pe platformele feroviare, când, potrivit martorilor, subofiţerul a urcat pe tehnica de luptă. Ar fi încercat să monteze antena de comunicaţii pe vehicul, dar din greşeală a atins firele de înaltă tensiune. 27 de mii volţi i-au străpuns corpul.

Alexandru Orosz lucra în Armata Română de 11 ani şi făcea parte din Batalionul 3 Apărare Antiaeriană „POTAISSA”. În 2012, a executat o misiune în teatrul de operaţii din Afganistan.

Plutonierul era din localitatea Luduş, judeţul Mureş. Acasă îl aşteptau iubita şi fetiţa lui de cinci ani.

Tragedia a îndoliat Armata Română. În Capitală, la baza militară din Ghencea, trei mii de militari care participau la repetiţiile pentru paradă au plecat capul în memoria subofiţerului.

Moartea militarului a declanşat trei anchete. O comisie a Diviziei 4 Infanterie „Gemina” încearcă să afle ce s-a întâmplat. A fost anunţat şi Parchetul Militar. Procurorii vor să vadă dacă plutonierul a fost instruit înainte de operaţiunea de descărcare a vehiculului blindat. Compania Naţională de Căi Ferate verifică dacă era necesară oprirea alimentării cu energie electrică a liniei de înaltă tensiune. Chiar şi preşedintele Klaus Iohannis a cerut lămuriri în acest caz, scrie sursa citată.