Un tânăr din Vultureni, bănuit de poliţişti de săvârşirea infracţiunii de şantaj a fost reţinut pentru 24 de ore. Acesta ar fi pretins o sumă de bani de la un bărbat de 28 ani, sub ameninţarea publicării unor fotografii care îl reprezentau în ipostaze sexuale.

La data de 24 februarie a.c., poliţiştii de investigaţii criminale au fost sesizaţi de un bărbat de 28 ani din comuna Horgeşti, despre faptul că un tânăr de 18 ani, din comuna Vultureni l-ar fi ameninţat cu publicarea unor fotografii care îl reprezentau în ipostaze sexuale, dacă refuză să îi ofere suma de 400 de lei.

Astfel, în urma investigaţiilor desfăşurate de poliţişti, în data de 24 februarie a.c. tânărul de 18 ani a fost prin în flagrant, în municipul Bacău, încercând să obţină bani pentru a şterge imaginile comprominţătoare deţinute în telefonul mobil.

Faţă de acesta s-a luat măsura reţinerii pentru o perioadă de 24 de ore şi urmează a fi prezentat instanţei cu propuneri legale.

Inspectoratul de Poliție Județean Bacău recomandă celor care petrec timp în mediul on-line:

  • Fiți prudenţi în a oferi persoanelor cunoscute pe Internet informaţii personale despre voi sau familie, cum ar fi: numele, vârsta, CNP-ul, numărul de telefon, fotografii personale, adresa, şcoala la care învațați ori locul de muncă.
  • Prietenii din mediul online trebuie sa fie doar persoane pe care le cunoașteți și în realitate. • Nu acceptați niciodată să vă întâlniți direct cu o persoană cunoscută pe Internet – oamenii pot fi foarte diferiţi de ceea ce au pretins că sunt şi astfel puteți deveni victima traficului de persoane sau a altor întâmplări tragice.
  • Manifestați atenţie în utilizarea reţelelor de socializare. Este de preferat să restricţionați accesul la acestea, astfel încât să poată fi vizualizate doar de către prieteni.
  • Evitați postarea pe Internet a fotografiilor personale.
  • Aveți în vedere că nu tot ceea ce citiți sau vedeți pe Internet este adevărat! Informaţiile aflate pe o pagină web pot fi postate de oricine, adult sau copil, multe din ele fiind neverificate sau eronate. De asemenea, fotografiile sau filmele pot fi modificate pe calculator şi pot înfăţişa situaţii care nu s-au petrecut niciodată.
  • În cazul în care primiți pe e-mail mesaje de la persoane necunoscute, nu le deschideți. De asemenea, nu accesați link-uri sau ataşamente primite odată cu astfel de mesaje. (sursa: IPJ Bacău; foto: imagine ilustrativă)