Autorităţile locale din Dărmăneşti (judeţul Bacău) au realizat în cimitirul militar maghiar al satului depopulat Valea Uzului, o parcelă de morminte ale unor soldaţi români, fără să fi solicitat în acest sens acordul primăriei din Sânmartin, care întreţine şi îngrijeşte cimitirul, a anunţat luni portalul Szekelyhon.ro conform agenției maghiare de știri MTI, scrie flux24.ro.

Potrivit portalului, la 17 mai, Primăria Dărmănești intenţionează să inaugureze memorialul dedicat soldaţilor români căzuţi în Primul şi cel de-Al Doilea Război Mondial, amplasat în cimitirul militar maghiar. Ca parte a pregătirilor, în cimitir au fost ridicate 52 de cruci de beton şi o cruce mare ortodoxă, realizată tot din beton.

Problema este că cimitirul militar aflat în discuție se află într-o zonă pe care și-o dispută primăriile din Sânmartin și din Dărmăneşti, fiecare considerând-o a ei.

Primăria din Sânmartin a somat Dărmăneştiul să retragă decizia, în caz contrar rezervându-şi dreptul de a acţiona în instanţă.

Consider că ocuparea cimitirului de către cei din Dărmăneşti este o acţiune arbitrară, un act profanator, o demonstraţie de putere. Cimitirul a fost înfiinţat în 1917 pentru soldaţii armatei austro-ungare care au murit în urma ofensivei Armatei Române în Transilvania de la 1916”, a declarat primarul localității Sânmartin, András Gergely, pentru agenția ungară de presă MTI. Totodată, acesta a mai relatat că cimitirul militar din Valea Uzului se află în inventarul localității pe care o conduce, iar cea mai recentă confirmare a averii aşezării a avut loc în 2010, printr-o hotărâre de guvern emisă de către Guvernul României.

În plus, primarul din Sânmartin a spus că, în ultimii ani, cimitirul a fost renovat din resursele administraţiei locale şi din donaţiile Ministerului Apărării din Ungaria şi a unor persoane fizice.

În locul care este împrejmuit şi în care intrarea se face printr-o poartă secuiască, au fost ridicate aproximativ şase sute de cruci de lemn, pe care au fost trecute numele soldaţilor maghiari căzuţi în luptele din Valea Uzului. Renovarea nu s-a încheiat încă, se mai plănuia amplasarea a încă două rânduri de cruci de lemn, a mai adăugat primarul maghiar.

O parte dintre crucile de beton ridicate în cinstea soldaţilor români au fost amplasate pe aleile cimitirului, o altă parte pe mormintele încă nesemnalizate ale unor soldaţi maghiari. Primăria din Dărmăneşti a procedat la fel ca un cuc, care îşi aşează ouăle în cuibul altor păsări, a spus András Gergely. În opinia primarului din Sânmartin, şi pentru soldaţii români căzuţi în Valea Uzului este un lucru ofensator că memorialul lor nu este amplasat acolo unde se odihnesc în mod real, mai scrie flux24.ro.

“Acesta este un furt, un act profanator şi o demonstraţie de putere. Dacă ne-ar fi contactat, spunându-ne că se doreşte ca aici să fie amplasat un memorial şi pentru soldaţii români căzuţi la datorie, s-ar fi putut găsi o soluţie. Însă nu despre asta a fost vorba, important a fost nu ca soldaţii români să aibă parte de un loc de cinste, ci s-a dorit să se lovească în maghiari, să fie profanat un loc sfânt al acestora”, a adăugat primarul din Sânmartin, conform flux24.ro.

Din punct de vedere administrativ, localitatea Valea Uzului aparţine de comuna Sânmartin din judeţul Harghita, care se află la 33 km distanţă, dar este mai aproape de Dărmăneşti, aflat la 25 de km. Ultimul locuitor al aşezării s-a mutat de aici în anul 2017.