La data de 04 iulie a.c., polițiștii din cadrul Biroului Protecția Fondului Forestier și Piscicol Bacău și jandarmi din cadrul Grupării de Jandarmi Mobile Bacău au pus în aplicare 7 mandate de aducere pe raza județului Bacău, într-un dosar privind infracțiuni la regimul silvic.

Fiind în continuarea cercetărilor într-un dosar penal privind săvârșirea mai multor infracțiuni la regimul silvic, polițiștii băcăuani, cu sprijinul specialiștilor din cadrul Gărzii Forestiere Suceava au probat activitatea infracțională a 21 de persoane fizice, juridice și personal cu calitate silvică din județul Bacău.

Din cercetări a reieșit faptul că, în perioada anilor 2020 – 2022, în cadrul exploatarii partizilor contractate de la un ocol silvic privat, mai multe persoane ar fi tăiat ilegal și ar fi sustras un volum total de peste 1.600 m.c. lemn în valoare totală de peste 980.000 de lei, atât prin folosirea ilegală a dispozitivului de marcare sau prin falsificarea și folosirea unui dispozitiv artizanal, cât și prin tăieri ilegale clasice (fară marcă silvică), conferind astfel tăierilor o aparență de legalitate.

Lemnul provenit din astfel de tăieri ar fi fost transportat și introdus în gestiunea unor societăți de profil prin avize pentru care au fost încărcate fotografii la dispozitive electronice și nu direct asupra mijlocului de transport, ascunzându-se astfel caracteristicile reale ale lemnului transportat.

Activitățile au beneficiat de suportul Direcției Operațiuni Speciale și Unității Teritoriale de Analiză a Informațiilor Bacău.

În urma probatoriului administrat, polițiștii au reținut, pe bază de ordonanță, pentru 24 de ore, 7 persoane, ulterior față de acestea fiind dispusă măsura preventivă a controlului judiciar. (sursa: IPJ Bacău; foto: imagine ilustrativă)