Face la cel mai înalt nivel agricultură, comerț cu produse agricole, creșterea păsărilor, panificație sau alimentație publică. Dar cartoful a fost cultura cu care Nicolae Șerban, antreprenorul oneștean care deține grupul de firme Șerban Holding, a dat lovitura din primii ani de producție! Cum a reușit?
Potrivit revista-ferma.ro, totul a început cu o vizită a antreprenorului oneștean în Israel. “Am hotărât să cultiv cartofi după ce am vizitat Israelul, un loc unde nu cresc cartofii. La fel se vorbește și despre zona Sascutului. Și totuși, am văzut că se poate. Eu nu sunt agronom, am devenit fermier de-abia în 2008, și, ca atare, nu am concepții înrădăcinate. Am văzut că în alte părți s-a putut, așa că am hotărât să o fac și eu!”, a spus Nicolae Șerban, proprietarul holdingului Grup Șerban, pentru sursa citată.
”Eu nu știu să mă vait, așa cum fac mulți dintre fermieri. Am preferat să văd cum au făcut alții și să folosesc modelele lor. Așa că am contactat specialiștii în irigații și am trecut la treabă. La cartofi putem avea o producție de minim 100 tone/ha. În același areal irigabil se pot produce și rădăcinoase. Un motiv foarte bun pentru mari producători din Belgia sau Olanda să se supere pe noi…”, punctează fermierul.
După părerea sa, cheia succesului pentru fermieri este de a se lega de marii procesatori, care au alte pârghii de a se înțelege cu retailerii.
Grup Șerban a dezvoltat unul dintre cele mai performante sisteme de irigații având în vedere că “apa este inima agriculturii”
Isaac Tsarfati este un agronom israelian care a lucrat mai bine de 30 de ani pe trei continente. A văzut de toate la viața lui. Acum este consultant la ferma Grupului Șerban. ”Poți face agricultură pe orice teren, ba chiar și fără pământ, pe tot felul de substraturi. Dar fără apă nu se poate. Inima agriculturii este apa. Și apa vine din precipitații. Dar dacă acestea nu vin, atunci trebuie să le aduci tu. Acesta este rolul irigațiilor. Iar rolul unui sistem de irigații inteligent este să aduci apă la timp și în cantitatea necesară”, consideră specialistul. La fel de important este, mai consideră el, ca sistemul să-ți permită și fertilizarea.
La exploatația Grupului Șerban a fost realizat unul dintre cele mai complexe proiecte din zona Moldovei și, poate, din România, consideră atât Bogdan Zainea, cât și Dragoș Zainea, directorii firmelor Netafim și Reinke, care au colaborat la realizarea sistemului de irigații de la Sascut.
Toată instalația este cuplată la un sistem independent de senzori aflați în sol și la o stație meteo autonomă. Dacă plouă, instalația se oprește automat. La fel, dacă uscăciunea e prea mare, pornește, în funcție de parametri setați în prealabil. Asta înseamnă, per total, eficiență! (foto: revista-ferma.ro)
Articolul integral AICI