Președintele Societății Române de Microbiologie, Alexandru Rafila, a afirmat că și-a schimbat părerea în privința redeschiderii teraselor, după prima zi din starea de alertă, când a văzut grupuri mari de oameni care socializau în stradă, fără a păstra distanța, scrie observatornews.ro.

Medicul a povestit la un post de televiziune că a văzut în apropierea Parcului Herăstrău grupuri de 10, 12 oameni „care beau suc pe capota mașinii” și socializau fără să respecte distanța socială.

„O terasă nu este doar un loc unde te duci să mănânci sau să bei. Este un loc care face parte din viața socială. Și atunci cred – asta este opinia mea – că trebuie să ții cont de următorul lucru: mai bine am o activitate pe terase reglementată, care reduce la maximum posibil riscul– nu exclude, nu putem să excludem riscul de transmitere – decât să am o situație nereglementată care crește riscul.

Trebuie să ne gândim că trebuie să oferi oamenilor ceva, ca să poată să desfășoare o viață socială apropiată de normal. Și atunci sigur că unele terase se vor deschide, altele nu, pentru că nu vor putea să respecte reglementările. Ele nu trebuie să fie draconice, dar trebuie să fie suficiente pentru a reduce riscul. Cred că această gândire trebuie aplicată și pentru alte tipuri de servicii și alte tipuri de activități”, a spus Rafila.