Municipiul Onești va avea, în scurt timp, o stație nouă pentru măsurarea calității aerului, după ce aleșii locali au aprobat proiectul de hotărâre inițiat de primarul Nicolae Gnatiuc și consilierul PNL Elena Pașcu Apăvăloaie privind darea în administrarea Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor și spre folosință gratuită a terenului pe care va fi instalată stația.

Este vorba despre un teren de 12 mp, de pe strada Trotușului.

“În ultimele luni, mi-am îndreptat atenția asupra problemelor legate de calitatea aerului pe care îl respirăm. În acest sens, am făcut demersuri pentru a instala în oraș o stație pentru măsurarea calității aerului și inițiativa a fost încununată de succes. În zilele următoare, o astfel de stație va fi montată în orașul nostru.
Până la acest moment, Oneștiul avea o stație de acest gen montată în cartierul TCR și aceasta avea ca obiectiv măsurarea calității aerului în zona industrială. Cum Oneștiul nu mai e de mult zonă industrială, se impunea instalarea unei astfel de stații într-o zonă care să permită efectuarea unei măsurători reale. O strategie urbană anti-poluare trebuie să fie construită în baza unor date reale.
Sperăm ca, în cel mai scurt timp, să reușim să instalăm într-una din intersecțiile cu trafic ridicat și o stație care să măsoare nivelul noxelor emanate de mijloacele de transport.
De ce aceste eforturi? Pentru că Poluarea este „ucigașul tăcut” care face victime. 27 de mii de morți premature s-au întâmplat din cauza poluării în 2015, conform Agenţiei Europene de Mediu. 25 de mii de oameni mor anual în România din cauza poluării, conform Organizației Mondiale a Sănătății, iar asta ne pune pe locul opt în Europa, conform raportului Global Alliance on Health and Pollution.

Și cum vrem să fim sănătoși, trebuie să ne preocupe si calitatea aerului pe care îl respirăm noi, părinții noștri, dar mai ales copiii noștri”, a menționat Elena Pașcu Apăvăloaie, într-o postare pe Facebook.

Stațiile de măsură a calității aerului sunt prevăzute cu senzori de mediu calibrați care furnizează următoarele date:

  • Particule în suspensie de 10 microni – PM10;
  • Particule în suspensie de 2.5 microni – PM2.5;
  • Monoxid de carbon – CO;
  • Dioxid de azot – NO2;
  • Dioxid de sulf – SO2;

Datele colectate de la senzori ajung în serverul de aplicație, într-o bază de date, de unde sunt preluate, prelucrare și afișate.