Criticul de film Irina Margareta Nistor, a doua cea mai cunoscută voce a țării înainte de ’89, după cea a lui Ceaușescu, se află în aceste zile la Onești, în calitate de ambasador al festivalului “Serile Filmului Românesc” (SFR),un proiect al cărui principal scop este promovarea filmelor românești în rândul publicul cinefil autohton.

Irina Margareta Nistor a susținut, ieri, o conferință de presă la Onești, alături de primarul Nicolae Gnatiuc, de directorul bibliotecii din Onești, Ionuț Tenie, și de jurnalistul Andrei Giurgia, managerul festivalului “Serile Filmului Românesc”.

“A fost o prezență numeroasă, am văzut oameni de toate vârste acolo (n.r. – în Parcul Municipal, în prima zi a SFR, când a rulat pelicula Moromeții 2), am remarcat că mare parte dintre ei au stat până la sfârșit, inclusiv la o sesiune de întrebări și răspunsuri cu Toma Cuzin (n.r. – actorul care îl interpretează pe Firicel, în serialul de comedie Las Fierbinți), și nu au rămas doar ca să-și facă poze, au rămas și pentru că erau curioși să afle niște lucruri, și asta mi s-a părut foarte frumos și mă bucur că sunt niște cinefili adevărați”, a spus cea care înainte de Revoluție a dublat în secret peste 3.000 de filme înregistrate pe casete video și aduse din Vest.

Irina Margareta Nistor s-a arătat foarte încântată și de locația aleasă de organizatori pentru proiecții – în Parcul Municipal, lângă roată: “N-am calculate, ca de obicei, că atunci când vine toamna și se lasă seara, se face mai frig. Dar ne-a furat peisajul, mi s-a părut foarte frumos că era roata în spatele ecranului, și o cruce luminată, toate erau, așa, un cadru perfect

În cadrul vizitei sale la Onești, Irina Margareta Nistor a vizitat Cinematograful “Capitol” – “Pentru că nu există oraș în țară unde să fie refăcută o sală de cinema și să nu ajung și eu – fiind de asemenea plăcut impresionată de ceea ce a găsit acolo.

“Ne bucurăm să vă avem parteneri pentru Onești într-un proiect care se regăsește sub o altă formă. Până în acest an, în fiecare vară, locuitorii municipiului Onești erau obișnuiți să se bucure de Caravana Filmului Românesc, un proiect la fel de frumos precum Serile Filmului Românesc. Acest proiect, SFR, nu-și propune altceva decât să promoveze valorile autentice pe care cinematografia românească le are de foarte mulți ani. Valori care trebuie promovate pentru cei ce vin din urmă, copii, tineri dar și pentru cei de vârstă medie, oameni împliniți și trecuți prin multe experiențe de viață care se bucură de fapt de tinerețea lor, revăzând aceste filme vechi”, a spus primarul Nicolae Gnatiuc.

În cadrul SFR, în această seară va rula proiecția Ghinionistul, o comedie în regia lui Iura Luncașu.

Ghinionistul prezintă povestea unui tânăr chitarist care, în drumul spre audițiile de care depinde viitorul său, întâlnește diferite obstacole cărora trebuie să le facă față. Preocupat de gândul că îl urmărește în permanență ghinionul, acesta uită că îndeplinirea visului depinde în totalitate de el.

Cel de-al cincilea lungmetraj al regizorului Iura Luncașu aduce în atenția publicului situații familiare cu care se confruntă zilnic românii. Umorul de calitate și firescul întâmplărilor fac din film o comedie autentic românească.