Prefectul județului Bacău, Maricica Luminița Coșa, împreună cu subprefectul județului, Valentin Ivancea, au condus, astăzi, 7 noiembrie, ședința extraordinară a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență pe tema analizei și stabilirii măsurilor necesare privind gestionarea fondurilor cinegetice de pe raza județului Bacău și în scopul prevenirii extinderii pestei porcine africane și în județul Bacău.

La ședință au fost invitați să participe cei 17 gestionari ai celor 57 de fonduri cinegetice de pe raza județului Bacău, precum și șeful Gărzii Forestiere Suceava.

Prefectul județului Bacău, doamna Maricica Luminița Coșa a subliniat importanța acestei întruniri în cadrul celui mai înalt for de decizie la nivelul Instituției Prefectului județul Bacău, dat fiind faptul că a fost identificat un focar de pestă porcină la granița cu județul Vrancea, în localitatea Lespezi, com. Homocea, iar porcii mistreți reprezintă un factor de risc major de răspândire a pestei porcine africane, fiind, astfel, imperios necesar a se suplimenta măsurile de prevenire și protecție.

În acest sens, a dat citire adresei Ministerului Apelor și Pădurilor pe această temă privind aplicarea prevederilor legale specifice și a solicitat prezentarea situației reale vizând gestionarea fondurilor cinegetice pe raza județului și măsurile întreprinse până acum în realizarea cotelor de recoltă.
De asemenea, a atras atenția asupra faptului că sunt sesizări cu privire la prezența porcilor mistreți în localități, în apropierea oamenilor, chiar a copiilor.

A solicitat în mod imperativ îndeplinirea atribuțiilor legale specifice de către toți gestionarii fondurilor cinegetice, în special în zonele de restricție și supraveghere la granița cu județul Vrancea, atât pentru siguranța cetățenilor, cât și pentru prevenirea extinderii pestei porcine africane pe raza județului Bacău.

A atras atenția asupra responsabilității tuturor șefilor structurilor județene ale ministerelor, agențiilor, în calitate de reprezentanți ai Guvernului în teritoriu, de a acționa operativ și legal pentru gestionarea situațiilor posibil generatoare de situații de urgență în vederea garantării siguranței populației, dar și a animalelor. (sursa: comunicat de presă Instituția Prefectului Bacău)