Comitetul interministerial pentru finanţări, garanţii şi asigurări a aprobat pentru Grupul Şerban din Onești o finanţare de 30 de milioane de lei, finanţată prin intermediul CEC Bank. Grupul are 426 de angajaţi şi vrea să depăşească 500 până la finalul anului, scrie zf.ro.

Grupul Şerban din Onești şi-a bugetat investiţii de 7,5 milioane de euro pentru anul 2021, într-o serie de proiecte care vizează irigaţii, capacităţi avicole şi spaţii de depozitare, a explicat Ovidiu Bucătaru, director financiar, Grup Şerban Holding, în cadrul emisiunii Investiţi în România!, realizată de ZF în parteneriat cu CEC Bank.

„Investiţii de 7,5 milioane de euro bugetate astăzi, cu precădere pe zona de legumicultură cu cele două direcţii: zona de irigaţii, unde spuneam că vom dezvolta suprafeţele, avem deja un proiect în derulare pentru 250 de hectare de irigare, şi zona de depozitare“. 

Businessul Şerban, pornit de antre­prenorul Nicolae Şerban în 1994, operează în prezent mai multe linii de business şi are peste 13.000 de hectare cultivate cu cereale şi oleaginoase, 400 de hectare dedicate legumiculturii, trei ferme de creştere a puilor şi cinci băcănii.

În ceea ce priveşte businessul de legumicultură, grupul plănuieşte să dezvolte suprafeţele dedicate cartofului de industrializare cu peste 40%, de la 6.000 de tone spre 9.000 de tone. Compania cultivă în prezent circa 400 de hectare şi îşi propune să ajungă la 600 până la finalul anului 2022.

„Creşterea de 47% pe cartoful de industrializare este legată şi de faptul că vom fi în situaţia să exportăm circa 20% din cantitate către un procesator din afara României. E ceva nou, nu doar marfă pe care o vindem unor traderi şi pe care o exportă mai departe ca materie primă“. 

Totodată, din bugetul de investiţii pentru 2021, circa 3,5 milioane de euro se vor îndrepta spre realizarea primei părţi, de 5.000 de tone, a unui proiect care vizează un spaţiu de depozitare pentru 10.000 de tone de cartofi.

„Oricât de cunoscători am fi, oricât de tehnologizaţi am fi, nu are valoare dacă nu vindem marfa la momentul oportun. Dacă venim cu 6.000 de tone pe piaţă în moment de maximă producţie, cum s-a întâmplat la cartoful fresh, preţul ajunge la jumătate faţă de cel aşteptat de noi. Trebuie să depozităm marfa şi să oferim consumatorului pe întreaga perioadă a anului“. 

Într-o serie de investiţii derulate anul trecut, grupul a cuprins şi un program de irigaţii prin picurare, în contextul în care îşi propune să ajungă la 2600 de hectare irigate până la finalul anului 2022. Din bugetul de investiţii pentru 2021, circa 2 milioane de euro sunt destinaţi acestui program.

„Dacă anul trecut am făcut un prim pas, cu 600 de hectare de teren arabil irigabil cu sisteme de pivoţi finanţate din surse proprii şi finanţare de la bănci, anul acesta ne vom concetra pe accesarea unor măsuri pe care să le putem implementa ţinând cont de risipa de apă şi de utilizarea eficientă a apei. Urmă­toa­rea etapă am decis să o ducem într-o direcţie în care folosim irigaţii prin picurare. (…) Următorul pas este să ajungem la 2.600 de hectare până în octombrie anul viitor“. 

Grup Şerban a înregistrat o cifră de afaceri de circa 74 de milioane de euro în 2020, cu o creştere de 5,6%, în contextul în care bugetase iniţial o creştere de 16% pentru anul trecut – însă aceasta era o ţintă stabilită la început de an.

Articolul integral AICI