Românii care au acumulat întârzieri de cel puțin două luni la plata întreținerii pot ajunge să fie executați silit, potrivit prevederilor noii legi a asociațiilor de proprietari, inițiată de Guvern și promulgată de președintele Klaus Iohannis, joia aceasta.

Potrivit noului act normativ, “administratorul este obligat să notifice, în scris, proprietarul care are plăți restante la cheltuielile comune ale imobilului, asupra datoriilor, și să înștiințeze președintele și comitetul executiv al asociației de proprietari despre restanțe”, iar dacă datoriile nu se achită în cel mult 60 de zile de la termenul scadent, președintele asociației poate acționa în instanță proprietarul, notează capital.ro.

În plus, asociaţia de proprietari poate pune ipotecă legală asupra apartamentelor şi un privilegiu asupra tuturor lucrurilor din apartament, pentru suma datorată la întreţinere.

În situația în care se ajunge la executare silită pentru recuperarea datoriilor, primăriile au drept de preempțiune la preț egal asupra locuințelor care, se mai stipulează în lege, “vor fi folosite ulterior numai ca locuințe sociale, proprietarii executați silit având prioritate la repartizarea acestora, numai dacă îndeplinesc condițiile de acces în locuințele sociale, în conformitate cu prevederile legale în vigoare”.

Pe de altă parte, noua lege a asociațiilor de proprietari permite asociaţiilor de proprietari să pună penalităţi pe sumele restante la întreţinere, însă acestea nu trebuie să depăşească 0,2% pentru fiecare zi de întârziere. Penalităţile curg abia după o lună de la termenul scadent pentru plată şi nu pot depăşi suma la care s-au aplicat, mai scrie sursa citată.