Medicul militar Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-COVID, a răspuns sâmbătă seara, la Digi24, celor mai frecvente întrebări și preocupări ale oamenilor legate de vaccinul în care mulți își pun speranțe că va aduce sfârșitul pandemiei, scrie digi24.ro.

Vaccinul Pfizer-BioNTech ar urma să primească răspunsul de aprobare de la Agenția Europeană a Medicamentului la 29 decembrie, iar termenul pentru solicitarea companiei Moderna a fost stabilit pentru 12 ianuarie.

Medicul Valeriu Gheorghiță susține că în momentul în care va fi vaccinată populația la risc, efectele virusului vor fi reduse substanțial, va scădea și presiunea asupra sistemului medical și vor scădea și decesele.

Una dintre cele mai frecvente întrebări este legată de durata imunizării după vaccin. Deocamdată încă nu există un răspuns clar conturat, mai este nevoie de date, dar este posibil să fie o imunitate de lungă durată, în orice caz mai lungă decât imunitatea pe care o dă trecerea prin boala propriu-zisă, mai scrie sursa citată.

În acest context, unii se întreabă dacă va trebui să facem vaccinul anti-COVID periodic, la fel ca în cazul vaccinului antigripal. Medicul Valeriu Gheorghiță spune că e puțin probabil, pentru că s-a constatat că rata de mutație a SARS-CoV-2 nu este așa de mare ca în cazul virusului gripal. (sursa foto: imagine ilustrativă)

Articolul integral AICI