În urmă cu 10 zile, pe 21 mai, 27 de copii de la Școala Generală Dofteana, cu vârste cuprinse între 10 și 12 ani, au ajuns la spitalele din Onești și din Moinești cu dureri abdominale, grețuri și vărsături, cu suspiciune de toxiinfecție alimentară (detalii AICI).

Copiii mâncaseră în acea zi sandvișul care li s-a dat la școală, dar și dulciuri servite de copiii care își serbau onomastica (incidentul s-a petrecut în ziua Sf. Constantin și Elena) ori alimente de la chioșcul din apropiere.

Direcția de Sănătate Publică (DSP) Bacău a deschis o anchetă în acest caz, dar verificările efectuate nu au putut stabili dacă există vreo legătură între starea de rău acuzată de copiii de la școala din Dofteana și produsele consumate de aceștia.

Deoarece la niciunul dintre copiii prezentaţi în unităţile spitaliceşti nu au putut fi recoltate probe biologice (lichide de vărsătură, scaun) pentru a determina un agent patogen ce a generat îmbolnăvirea, nu poate fi stabilită legătura dintre produsele consumate şi îmbolnăvire. Compartimentul Supravegherea şi controlul bolilor transmisibile din cadrul DSP Bacău a dispus, în acest context, următoarele măsuri: supravegherea clinico-epidemiologică a focarului timp de 10 zile de la ultima izolare şi legătura permanentă cu spitalele din teritoriu, pentru informare operativă în cazul apariţiei altor cazuri”, a declarat Anda Dumitrescu, purtător de cuvânt la DSP Bacău, pentru desteptarea.ro.