Klaus Iohannis a anunţat că şcolile se vor redeschide din semestrul 2, însă o decizie finală va fi luată cu o săptămână înainte de termen. Președintele României a prezentat totodată și scenariile de funcționare pentru școli, menționând că acestea se aplică doar pentru învățământ: toate celelalte măsuri rămân neschimbate, notează observatornews.ro.

Preşedintele Klaus Iohannis a participat la o întâlnire cu premierul şi mai mulţi miniştri pentru a decide în ce condiţii pot fi reluate cursurile în şcoli.

Am avut o discuţie foarte importantă cu premierul Florin Cîţu, cu ministrul Educaţiei, ministrul Sănătăţii şi alte personalităţi din domeniu. Tema a fost: deschidem sau nu deschidem şcolile pentru învăţământul românesc. Pot să vă comunic că am ajuns în unanimitate la o concluzie extrem de importantă: începând din semestrul 2, adică după vacanţa de o săptămână, deci din 8 februarie, majoritatea şcolilor se vor redeschide. Asta în condiţiile în care pandemia evoluează aproximativ la fel cum am avut evoluţiile în ultimele săptămâni”, a declarat Klaus Iohannis.

Klaus Iohannis a mai declarat că se va ține cont de situația epidemiologică din fiecare localitate, iar scenariile de funcționare se adaptează doar în învățământ, celelalte măsuri rămânând neschimbate.

Se revine practic la sistemul descentralizat care ţine cont de evoluţia pandemiei în fiecare localitate. În localităţile în care există scenariul verde, cu mici excepţii, toţi copiii merg la şcoală. În localităţile în scenariu galben, lucrurile se schimbă. Merg copiii de grădiniţe, clasele 1-4 şi din clasele termina, 8 şi 12. În cazul în care localitatea intră în scenariul roşu, continuă să meargă la şcoală şi la grădiniţă doar cei de ciclul primar. Ceilalţi nu mai merg la şcoală. Apropos de restricţii: se schimbă evaluarea pentru şcoli, însă toate celelalte măsuri rămân în vigoare. În data de 2 februarie, înainte să înceapă şcoala, vom face tot împreună o reevaluare a situaţiei pandemice şi decizia finală va fi luată pe 2 februarie”, a mai declarat Klaus Iohannis. (foto: imagine ilustrativă)