Învăţământul profesional dual este un tip de învăţământ în care agenţii economici, viitorii angajatori, se implică direct, nu numai ajutându-i pe elevi să învețe o meserie, ci ajutându-i și cu echipament, cu o bursă, cu asigurarea unui loc de muncă la finalizarea celor 3 ani de studii.

Liceul Tehnologic „Petru Poni” din Oneşti are în oferta educațională pentru anul școlar 2022-2023 un număr de 24 de locuri pentru elevii care optează pentru învățământul în sistem dual, adică în colaborare cu o firmă privată.

Sunt 12 locuri pentru specializarea operator la fabricarea cherestelei și 12 locuri pentru meseria de brutar-patiser-preparator produse făinoase.

În ambele cazuri, statul oferă din start 200 de lei pe lună fiecărui cursant, pe toată perioada școlarizării. Dar beneficiile nu se termină aici pentru cursanții care optează pentru una dintre cele două specializări amintite.

Astfel, în urma unui parteneriat între Liceul Tehnologic „Petru Poni” Oneşti şi compania Barlinek SA, pe lângă experienţa practică ce o vor putea acumula în cadrul fabricii de pe strada Calea Mărăşeşti, elevii vor câştiga 800 de lei pe lună, pe toată perioada şcolarizării, pe lângă cei 200 oferiţi de stat. Rezultă un total de 1.000 de lei lunar.

În ceea ce-i privește pe elevii care optează pentru specializarea brutar-patiser-preparator produse făinoase, aceștia vor primi lunar câte 400 de lei (200 de la stat și 200 de la agentul economic). (foto: imagine ilustrativă)