Omul de afaceri Nicu Șerban, care deține Grupul de firme Șerban, Ionuț Chealfă (Trotușul SA), Mihai Fudulache (Da Bacco SRL) și Dragoș Ilinca (Conis-Star) au răspuns invitației autorităților oneștene de a lua parte la o întâlnire cu o delegație externă interesată să stabilească acorduri de cooperare economică în acestă zonă.

Primarul Nicolae Gnatiuc a făcut oficiile de gazdă, după care oaspeților municipalității le-au fost prezentate un scurt istoric al Unității Administrativ-Teritoriale (UAT) Onești și posibilitățile de colaborare bilaterală existente la această oră pentru investiții în agricultură, industrie și turism, în această zonă.

Gnatiuc a pus degetul pe rană, amintind de faptul că în toată Moldova nu există astăzi niciun kilometru de autostradă și a militat pentru construirea autostrăzii Bacău – Brașov, care ar fi mult mai ieftină decât variantă de autostradă Iași – Tg. Mureș.

Delegația externă prezentă, azi, la Onești:

Excelența Sa Ambasador Andrei M. Grinkevich – Ambasada Belarus;

Domnul Ministru Milan Peprnik – Ambasada Republicii Cehia;

Domnul Charge d’Affaires Nixon Bomoy Losila – Ambasada Congo;

Domnul Barbu Mihăescu – Camera de Comerț Elveția-România;

Doamna Consilier Andreea Negreanu Blendea – Ambasada Argentina;

Domnul Valentin Preda – Bursa Română de Afaceri.

Ambasadorul Belarusului, Excelența Sa Andrei M. Grinkevich, a menționat că relațiile economice dintre România și Belarus au o tendință foarte bună, anul acesta volumul schimburilor comerciale dintre cele două țări a crescut cu 35%. De altfel, România al șaptelea partener comercial al Belarusului, însă potențialul de dezvoltare rămâne uriaș”.

Ministrul Milan Peprnik (Ambasada Cehiei) a menționat că Cehia are numeroase investiții în România, Parcul Eolian CEZ, din județul Constanța, fiind de altfel cea mai mare investiție a unei companii cehe în afara țării lor.

După întâlnirea din sala de ședințe a consiliului local, s-a ținut un scurt “social meeting”, în cadrul căruia oamenii de afaceri prezenți – Ionuț Chealfă, administratorul SC Trotușului SA, Nicu Șerban (Grup Șerban), Dragoș Ilinca (Conis-Star) și Mihai Fudulache (Da Bacco) – s-au întreținut amical cu membrii delegației externe aflată în vizită la Onești.

În program a urmat o vizită de lucru pe teren (vizită obiective de investiții, realizările primăriei, activități economice ce pot fi preluate, obiective turistice, terenuri, clădiri, vizită companii de succes – CROCO, AGRICULTORUL, CHIMCOMPLEX – biserica din Borzești, Catedrala Ortodoxă Onești).