Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Salubrizare (ADIS) funcționează tot mai greu, dacă ar fi să ținem cont de desele probleme care apar între membrii asociației, cel mai nou caz fiind Comăneștiul.
S-a ajuns până într-acolo încât ADIS a cerut excluderea UAT Comănești după ce s-a edilii acestei localități au amânat aprobarea contractului de administrare a Celulei 2 (noua groapă de gunoi a Bacăului), în condițiile în care Celula 1 urmează a fi închisă.
93 de membri ADIS au aprobat, în perioada decembrie 2017 – februarie 2018, contractul cu Eco Sud SA (operatorul care a câștigat licitația pentru administrarea Celulei 2), nu însă și Comăneștiul, fapt pentru care Celula 2 rămâne inoperabilă.
Se are în vedere ca Celula 1 să fie închisă definitiv până la 30 aprilie 2018, ceea ce explică caracterul urgent al aprobării contractului cu Eco Sud SA.
În urmă cu două zile, toate unitățile administrativ-teritoriale (UAT) membre ADIS au primit o adresă prin care li se solicită, nici mai mult nici mai puțin, decât excluderea Comăneștiului din asociație.
Trebuie spus că Primăria Comănești are un proiect propriu de gestionare a deșeurilor, pe care îl derulează încă din 2008 prin PHARE (înainte de apariția ADIS).
„Noi avem o taxă de 9,97 lei/persoană în zona urbană și alta de 4,07 lei în cea rurală, deoarece avem incluse sate care au, oficial, acest statut. Ni se cere să aplicăm o singură taxă, de 9,97 lei, ceea ce nu e corect”, a declarat primarul Comăneștiului, Viorel Miron, pentru desteptarea.ro, replica lui Bogdan Seto, directorul ADIS, venind imediat: „Primarul și consilierii locali vor să practice altă taxă, stabilită de ei. Acolo e Republica Comănești! Uită că au existat angajamente ferme ale CL Comănești, pe baza cărora orașul a fost integrat în proiectul mare!”
Dacă UAT Comănești va fi sau nu exclus din ADIS rămâne de văzut. Ceea ce este clar în momentul de față este că dacă s-ar ajunge la excludere, Comăneștiul nu ar mai avea unde să depoziteze deșeurile, după ce groapa de gunoi a orașului a fost închisă, iar la Celula 2 nu i se va permite.
O altă criză a gunoiului în județul Bacău a fost declanșată în toamna anului trecut, Romprest refuzând să mai colecteze gunoiul din localitățile cu datorii. Printre acestea s-au numărat Moineștiul și Dărmăneștiul. O perioadă de timp, până s-au reglat lucrurile, moineștenii au fost nevoiți să stea cu gunoaiele pe stradă.
Sursa foto facismil: zdbc.ro