Constanţa, Bacău, Buzău, Cluj şi Suceava. Sunt doar câteva dintre judeţele în care evaluatorii de la examenul de la finalul clasei a opta au greşit flagrant notele elevilor. 17 lucrări au avut diferenţe mai mari de un punct după contestaţie. Cele mai multe, la limba şi literatura română, scrie observatornews.ro.

De la 2,80 la 8,70. Sunt aproape 6 puncte diferenţă între nota iniţială şi nota de după contestaţie, obţinută la Evaluarea Națională de o elevă din Bihor, pe nume Denisa. Şi nu a fost singurul caz cu diferenţe uriaşe. Au fost erori umane de transcriere în borderou, spune ministrul Educaţiei, care se gândeşte acum la măsuri drastice pentru profesorii corectori.

Elevă de nota 10, Denisa a fost şocată când şi-a văzut notele de la examen. Directorul şcolii a îndrumat-o să facă de urgenţă contestaţie.

Denisa, elevă: La română, iniţial, am avut 5,50. Apoi, după contestaţie 9,25. Am fost puţin stresată…Nu am plâns, dar eram mai emoţionată. 

Horea Abrudan, inspector general ISJ Bihor: Nu știu ce s-a întâmplat în județul evaluator și în județul în care a fost reevaluată lucrarea… E o diferența mare…

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației: Sunt și situaţii de genul celor ale elevului din Bihor cu diferența de 5,9 puncte, de la 2,80, la 8,70. Greşeala a fost la nivelul transcrierii de pe borderou! Am avut și o diferenţă de 3,75 puncte, în județul Prahova, a fost corectată în Buzău lucrarea.  Vom lua măsurile în conformitate cu cadrul legal existent.

Vestea bună este că, la nivel naţional, procentul mediilor mai mari de 5 a ajuns după soluționarea contestațiilor la 82,4%. Cel mai mare din ultimul deceniu. Dincolo de subiectele generoase de anul acesta, profesorii spun că simplificarea materiei i-a salvat pe mulţi.

Repartizarea computerizată a absolvenţilor de clasa a opta se va face în data de 14 iulie. (foto: imagine ilustrativă)