Mai mulți oameni de afaceri din Bacău, și nu numai, reclamă că ar fi fost înșelați de doi consultanți în accesarea fondurilor europene. 

Aceștia ar fi întocmit documente false, în numele instituțiilor publice, cu privire la diverse contracte de finanțare aferente unor proiecte europene și ar fi cerut bani, pe lângă tarifele de consultanță, de la clienții lor, pentru a plăti „mită” în schimbul aprobării acestor proiecte pe diverse axe de finanțare, scrie zdbc.ro.

Practica celor doi consultanți a fost descoperită de o persoană apropiată unuia dintre ei, care avea o firmă pentru care unul dintre consultanți susținea că ar fi depus două proiecte de obținere a fondurilor europene (primul, „depus” în luna aprilie a acestui an, pe axa 5.2 la Gal Izvoare Bacău, în valoare de 400.000 lei, al doilea, în valoare de 40.000 euro, „depus” la Start-up Nation în vara acestui an). Omul de afaceri a aflat dintr-o întâmplare că, de fapt, cele două proiecte „depuse” în numele firmei sale nu există.

„De fiecare dată am semnat documentele pe care el mi le-a dat la semnat, i-am înmânat documentele cerute, dar nu am văzut niciun draft de proiect sau plan de afaceri cu ceea ce urma să implementez. De acestea avea să se ocupe el (n.r. A.P.). În urma certurilor, am decis să mă interesez la Gal Izvoare Bacău (…) Am apelat la numărul de telefon din subsolul mail-ului de aprobare a proiectului, primit în data de 23 iulie 2022, la Ministerul Dezvoltării Regionale. Am fost redirecționată către GAL Izvoare Bacău, de unde am aflat că proiectul în cauză nu există depus, apoi către ADR Nord Est, unde am aflat că nici ei nu au acest număr de proiect înregistrat”, a declarat omul de afaceri, pentru sursa citată.

Omul de afaceri a mai spus și că a luat legătura cu cei cărora le-a recomandat serviciile asociației și a descoperit că toți cei care au apelat la consultanță pentru accesarea fondurilor europene nu aveau depus niciun proiect în numele firmelor lor, deși au plătit banii pentru serviciul de consultanță. De exemplu, unul ar fi plătit 9.700 euro pentru consultanță, iar altul (din București) ar fi achitat o taxă de 5000 de euro, dar nu are niciun răspuns oficial cu privire la proiect, dacă a fost depus sau nu. (foto: imagine ilustrativă)

Articolul integral AICI