Autorităţile readuc în discuţie taxarea proprietarilor care şi-au instalat o centrală termică individuală de apartament. Oficialii spun că s-a majorat foarte mult numărul centralelor de apartament, iar ele cresc emisiile de dioxid de carbon, scrie adevarul.ro.

Ideea introducerii acestei taxe de mediu pentru centralele termice individuale de apartament nu este o noutate, atât Guvernul Năstase, cât și Guvernul Ponta încercând să o introducă.

După închiderea sistemului centralizat de termoficare al orașului, majoritatea oneștenilor și-au montat centrale termice de apartament, ceea ce înseamnă că introducerea acestei taxe i-ar afecta pe cei mai mulți dintre locuitorii urbei.

Potrivit Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), capacitatea centralelor termice individuale instalate în apartamentele din România a crescut cu aproape 62% în interval de 3 ani.

„Ne vom trezi, și ar fi bine să facem măsurătorile astea, că, cu toate că am desființat și am redus capacitățile în instalații de cogenerare, poate ineficiente, rezultatul este creșterea emisiilor de CO2 în aglomerări urbane, mai ales că aceste centrale de apartament nu au niște condiții de mediu impuse clar de legislația actuală. Ne gândim să vedem dacă nu există totuși soluții prevăzute în Directivele europene, pentru ca taxarea de mediu să poată fi impusă și acestor centrale individuale”, a spus Viorel Alicuș, șeful Direcției generale eficiență energetică, surse regenerabile, cogenerare și energie termică din cadrul ANRE.

Articolul integral AICI