La această dată, în județul Bacău evoluează 3 focare de Pestă Porcină Africană (PPA) la porc domestic în gospodăriile populației din localitățile Dealu Perjului și Bărboasa-comuna Oncești și Răcăciuni, comuna Răcăciuni, informează DSVSA Bacău.

De asemenea sunt active restricțiile pentru 21 cazuri de PPA la porc mistreț în Fondurile de vânătoare nr. 43 Sascut (1 caz), nr. 31 Parincea (7 cazuri), nr. 53 Vultureni (2 cazuri), nr. 33 Gioseni (1 caz), nr. 29 Odobești (1 caz),  nr. 41 Trebeș (3 cazuri), nr. 46 Găiceana (1 caz),  nr. 34 Pâncești (2 cazuri), nr. 51 Pralea (2 cazuri), nr. 52 Glăvănești (1 caz).

Ultimul  focar de Pestă Porcină Africană a fost confirmat în data de 11.05.2020 în localitatea Răcăciuni, comuna Racăciuni, la un porc domestic, mort într-o exploatație nonprofesională (gospodăria populației).

Încă de la notificarea suspiciunii de boală, pe proba analizată de L.S.V.S.A. Bacău, serviciile veterinare au intervenit de urgență. Gospodăria afectată a fost plasată sub supraveghere oficială, au fost aplicate măsuri de restricție pentru circulația persoanelor, animalelor, produselor, subproduselor și mijloacelor de transport. Ancheta epidemiologica este în desfășurare. Unitatea Locală de Decizie a Centrului Local de Combatere a Bolilor Bacău, aflată sub conducerea Prefectului județului Bacău, adoptă Hotărârea de aprobare a Programul de măsuri, care se aplică în zonele de restricții pentru Pesta porcină africană formate din:

  • zona de protecție ce cuprinde 2 U.A.T.-uri, 4 localități, respectiv Răcăciuni și Răstoaca- U.A.T. Răcăciuni, Teiuș și Parava-U.A.T. Parava. Fonduri de Vânătoare în zona de protecție: nr. 35 Răcăciuni și nr.44 Orbeni
  • zona de supraveghere ce cuprinde 9 U.A.T.-uri, 29 localități, respectiv Cleja și Valea Mica UAT Cleja, Gheorghe Doja, Ciucani, Gâșteni și Fundu Răcăciuni -UAT Răcăciuni, Capăta și Dumbrava -UAT Gura Văii, Rădoaia și Drăgușani -UAT Parava, Orbeni și Scurta -UAT Orbeni, Valea Seacă și Cucova -UAT Valea Seacă, Scărișoara, Marvila, Vâlcele și Poglet -UAT Corbasca, Dieneț, Fulgeriș, Chilia Benei, Pâncești și Moțoc -UAT Pâncești, Recea, Sohodor, Galeri, Bazga, Răcătău Răzeși și Răcătău de Jos -UAT Horgești. Fonduri de Vânătoare în zona de supraveghere: nr.36 Faraoani, nr.24 Brătila, nr.43 Sascut, nr. 45 Corbasca, nr. 34 Pâncești și nr. 33 Gioseni. (foto: imagine ilustrativă)