Europa încearcă să taie elanul celui de-al doilea val COVID cu carantină locală, restricţii de circulaţie şi amenzi. Din Portugalia până în Cehia, măsurile se înmulţesc direct proporţional cu numărul de infectări. Germania a atins azi un record de infectări, iar Franţa a impus restricţii de circulaţie pentru o treime din populaţie, notează observatornews.ro.

“Obiectivul nostru este să reducem contactele private, care sunt cele mai periculoase. Va exista o interdicţie de circulaţie între 9 seara şi 6 dimineaţa și va începe sâmbătă la miezul nopţii”, a anunțat președintele Franței, Emmanuel Macron.

20 de milioane de oameni din Paris şi alte 8 oraşe intră pentru o lună în noul sezon de restricţii.

Măsura are ca scop să reducă numărul de infectări zilnice de la 22 de mii, cât s-au înregistrat miercuri, la maximum 3-4 mii. Amenda porneşte de la 135 de euro şi poate ajunge la 1.500 în caz de recidivă.

Portugalia a declarat stare de calamitate de la miezul nopţii, iar Cehia, cu peste 9 mii 500 de cazuri înregistrate într-o zi, lasă deschise doar centre speciale pentru copiii personalului medical.

Autorităţile din Marea Britanie pregătesc o strategie pe termen lung. O carantină de două săptămâni în perioada Crăciunului ar putea reduce mortalitatea în luna ianuarie cu până la 49 la sută, cred experţii.

În ultima săptămână, numărul cazurilor a crescut cu 40 la sută. Nord vestul Angliei este cel mai afectat, mai scrie sursa citată.

Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a anunțat de asemenea măsuri: “Sunt convinsă că deciziile pe care le vom lua în următoarele zile și săptămâni vor fi esențiale pentru modul în care vom trece de această pandemie.

Mai mult de jumătate dintre ţările Uniunii Europene, împreună cu Regatul Unit, apar cu roşu pe noua hartă europeană privind restricţiile de călătorie, publicată de Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC). (foto: imagine ilustrativă)