Inconștiența unei tinere familii și a unei femei de circa 55 de ani a generat o adevărată tragedie, sâmbătă dimineață, un făt de circa 7 luni găsindu-și sfârșitul după un accident rutier petrecut pe raza comunei Oituz, după cum UNU pe Trotuș a scris AICI.

Ce spun polițiștii

„La data de 29 iulie a.c., în jurul orei 04.30, Poliţia Municipiului Oneşti a fost sesizată prin 112, de către o tânără de 29 de ani, din comuna Oituz, despre faptul că a fost victima unui accident rutier.

Echipa operativă deplasată la faţa locului a constatat faptul că, la data de 29 iulie a.c., în jurul orei 04.00, un tânăr, de 29 de ani, din județul Covasna ar fi sustras cheile unui autoturism parcat în curtea unei rude și s-ar fi deplasat pe raza comunei Oituz, împreună cu două pasagere, de 29 și 57 de ani. În timp ce autoturismul se deplasa pe drumul comunal, tânărul a pierdut controlul volanului, a părăsit partea carosabilă şi a intrat în coliziune cu un copac. În urma coliziunii cele trei persoane au plecat de la fața locului, deși, din impact a rezultat avarierea autoturismului şi rănirea celor două pasagere.

Din cercetări polițiștii au stabilit că, tânărul de la volan nu deținea permis de conducere și avea o alcoolemie de 0,71 mg/l alcool pur în aerul expirat.

În cauză s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârşii infracţiunilor de furt în scop de folosinţă, conducerea unui vehicul fără permis de conducere și sub influenţa alcoolului, vătămare corporală din culpă și părăsirea locului accidentului.

Faţă de cel în cauză a fost luată măsura reţinerii pe bază de ordonanţă pentru 24 de ore find introdus în Arestul I.P.J. Bacău. Ulterior a fost prezentat instanței care a dispus arestarea preventivă pentru 30 de zile”, a declarat purtătorul de cuvânt al IPJ Bacău, subcomisar Cătălina Păduraru.

În cazul unui accident rutier cu victime, fie și numai cu vătămări uşoare, este interzisă modificarea poziţiei vehiculului până la sosirea echipajului de poliţie pentru a se face măsurătorile în astfel de cazuri. În caz contrar, dacă victima se va prezenta ulterior la o unitate medicală sau la poliţie pentru a declara accidentul, conducătorul auto implicat în eveniment va fi cercetat pentru săvârşirea infracţiunii de părăsirea locului accidentului fără încuviinţarea organelor de poliţie.

Poliţiştii rutieri îndeamnă şoferii pentru a evita aceste situaţii neplăcute care pot atrage răspundere penală, ca orice eveniment rutier, oricât de uşor ar fi, să fie anunţat deîndată prin 112.Aşadar, cei implicaţi nu au voie să părăsească locul accidentului.

Părăsirea locului accidentului constituie infracțiune! Totodată, potrivit prevederilor Codului Penal, părăsirea locului accidentului, fără încuviinţarea poliţiei sau a procurorului care efectuează cercetarea locului faptei, de către conducătorul vehiculului sau de către instructorul auto, aflat în procesul de instruire, ori de către examinatorul autorităţii competente, aflat în timpul desfăşurării probelor practice ale examenului pentru obţinerea permisului de conducere, implicat într-un accident de circulaţie, se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani.

Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează şi fapta oricărei persoane de a modifica starea locului sau de a şterge urmele accidentului de circulaţie din care a rezultat uciderea sau vătămarea integrităţii corporale ori a sănătăţii uneia sau mai multor persoane, fără acordul echipei de cercetare la faţa locului. (foto: imagine ilustrativă)