UPDATE – 11.19: Avertizare COD PORTOCALIU de VREME SEVERĂ IMEDIATĂ pentru ONEȘTI, Moinești, Comănești, Târgu Ocna, Dărmănești, Dofteana, Oituz și alte localități din județ – DETALII AICI

UPDATE – 11.02: Ca urmare a avertizării COD PORTOCALIU, valabil miercuri până la ora 20.30 a fost emis un mesaj RO-Alert pentru mai multe localități din județul Bacău.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Meteorologii anunță Cod Portocaliu de vijelii, grindină şi ploi torențiale în Bacău și în alte 16 județe. Alerta meteo este valabilă până miercuri noapte. De altfel, în cea mai mare parte a țării vor fi perioade cu instabilitate atmosferică.

„În nordul și estul Munteniei, estul Transilvaniei și în Moldova, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată. Vor fi intensificări ale vântului (rafale în general de 70…80 km/h), pe arii restrânse vijelii puternice, averse torențiale, descărcări electrice și grindină. În intervale scurte de timp (1-3 ore) sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 35…40 l/mp și izolat peste 50…60 l/mp”, anunţă meteorologii.

Județele vizate de avertizarea Cod Portocaliu, total sau parțial, sunt Suceava, Botoșani, Harghita, Neamț, Iași, Covasna, Bacău, Vaslui, Brașov, Dâmbovița, Prahova, Buzău, Vrancea, Galați, Brăila, Călărași și Ialomița.

ISU BACĂU A TRANSMIS MAI MULTE RECOMANDĂRI: 

  • Curățați șanțurile și rigolele de scurgere pentru facilitarea evacuării normale a apei provenite din precipitații.
  • În cazul creșterii debitelor pe anumite cursuri de apă, nu încercați să le traversați prin apă și nu vă apropiați de malurile acestora.
  • Evitați adăpostirea sau trecerea prin apropierea copacilor, stâlpilor, panourilor publicitare, construcţiilor cu elemente de arhitectură ce pot fi uşor dislocate, precum şi a imobilelor aflate în construcţie.
  • Sistați activităţile desfăşurate în teren deschis sau la înălţime.
  • Închideți toate ferestrele locuinţei şi altor categorii de construcţii.
  • Evitați atingerea stâlpilor sau firelor căzute la pământ.