Reprezentanții Roserv Oil SRL, societate care a cumpărat activele RAFO Onești, au emis un comunicat de presă în care explică care sunt planurile noului proprietar al rafinăriei. Aceștia susțin că în cele 30 de zile care au trecut de când au preluat RAFO Onești, s-au făcut 18 angajări și că după 1 septembrie vor urma altele.

“Pentru a anula zvonurile și speculațiile nefondate apărute în spațiul public, după preluarea RAFO de către ROSERV OIL SRL, transmitem că astăzi, după parcurgerea primelor 30 de zile de la preluarea RAFO, noul proprietar ,care a transmis în data de 27.07.2020 către salariați o primă strategie de a lansa etapizat activitatea de producție la nivel de RAFO, activitate care să aducă venituri financiare după 5 ani de pauză și rezultate financiare negative, au fost realizate următoarele obiective care încep să dea încredere salariaților actuali și celor care vor dori să se întoarcă la RAFO:

  • Au fost realizate 18 angajări ăi vor urma altele după 1 septembrie;
  • Grupul de specialiști a lucrat și lucrează intens la elaborarea strategiei de dezvoltare și reluarea treptată a unor activități;
  • A fost finalizată acțiunea de curățare a vegetație în proporție de 40 % din sistemul de căi ferate uzinale, pe secțiunea gard Carom- Halta Borzești;
  • Urmează acțiunea de schimbat traverse, refăcut sistem acțiune semafoare, macazuri, alte sisteme de siguranță trafic feroviar;
  • A fost finalizată acțiunea de curățat vegetație din parcul de depozitare motorină, sistem recuperare vapori, estacade de conducte aferente, urmează zona de depozitare benzină.

Precizare: lunar vor fi aduse 40-50 mii tone motorină/benzină, produse care vor fi aditivate local și vor fi supuse comercializării.

  • Începând cu 1 septembrie, o firmă din zonă a fost contractată pentru a executa lucrări de reviziei, probe la sistem conducte, armături, probe etanșare rezervoare, sistem incendiu, încălzire și alte lucrări;
  • Grupul de specialiști de la Syscom a fost și a evaluat stadiul rămpilor automate, pentru încărcare produse petroliere și vor reface parțial sistemul în raport cu cerințele actuale prevăzute de legislație;
  • Urmează pregătirea rampei și căilor ferate uzinale aferente pentru descărcare/încărcare LPG, gaze lichefiate cumulate cu pregătirea sferelor și tancurilor pentru depozitare.

Referitor la creanțele de natură salarială înscrise la masa credală, ele nu vor fi achitate de către noul proprietar RAFO, ci de către CITR București, societate care a administrat judiciar RAFO, în perioada 27.10.2016- 01.08.2020.

CITR, după toate discuțiile purtate în ultimele 2 săptămâni, a precizat faptul că a finalizat modul de distribuire a tuturor creanțelor creditorilor înscriși la masa credală. Mai au de revizuit câteva elemente din întreaga perioadă de administrare judiciară, urmând ca în câteva zile să publice în BPI, întregul raport. Perioada de depunere contestații va fi de 15 zile, după publicarea modelului de distribuire al creanțelor în BPI.

În mod categoric, raportat la valoarea de vânzare a activelor Platformei RAFO, salariații, în conformitate cu prevederile legii 85/2014, vor primi un procent acceptabil din sume înscrise la masa credală”, se arată în comunicatul de presă amintit, semnat de consilierul de imagine al Roserv, Ion Marian.