Direcția de Sănătate Publică (DSP) Bacău informează că s-a confirmat primul caz de infecție cu virusul West Nile în judeţul Bacău. Acest caz a fost confirmat la o femeie de 55 de ani, care în prezent este izolată la Spitalul Județean de Urgență (SJU) Bacău – Secția Boli Infecțioase Adulți.

„Vă informăm că la nivelul judeţului Bacău s-a confirmat un caz de infecţie cu virus West Nile, la o persoană de sex feminin, în vârstă de 55 de ani, care este izolată la SJU Bacău – Secţia Boli Infecţioase Adulţi, începând cu data de 16.08.2023, în stare stabilă, staţionară”, a transmis DSP Bacău.

Măsurile întreprinse de către DSPJ Bacău au constat în:

 • reluarea informarii cabinetelor de medicina de familie, UPU/CPU, asupra necesitatii de indrumare spre sectiile de boli infectioase a cazurilor cu sindrom febril prelungit si a cazurilor compatibile cu diagnosticul de meningita/meningo-encefalita/encefalita;
 • reluarea informarii cabinetelor de medicina de familie asupra necesitatii de a atentiona populatia privitor la masurile de autoprotectie necesare (montarea de plase la geamuri, folosirea de solutii repelente pentru tantari, indepartarea apei stagnante si a gunoaielor din curti si subsoluri din bloc);
 • notificarea UAT-urilor din judetul Bacau privitor la reluarea activitatilor de dezinsectie cu actiune asupra tantarilor;
 • notificarea Centrului de Transfuzii Bacau.

 

Virusul West Nile se transmite prin înţepătura ţânţarilor infectaţi, aceştia la rândul lor contactându-l prin înţeparea păsărilor infectate. Virusul nu se poate transmite prin contact uman obişnuit (atingere, strângere de mână, sărut, etc).

Factorii favorizanţi pentru apariţia epidemiilor în Europa sunt modificările de ordin climatic (temperaturi ridicate, valurile de căldură ce urmează ploilor abundente) precum şi intensificarea circulaţiei de călători şi mărfuri.

La om, în majoritatea cazurilor, infecţia este asiptomatică, iar cand simptomele apar, spectrul clinic şi severitatea sunt foarte variate. Astfel :

 • Aproximativ 20% din cazuri dezvoltă o infecţie cu simptome moderate, ce apar după 8-10 zile de la înţepătura ţânţarului şi se manifestă prin : febră, dureri de cap, dureri musculare şi articulare, uneori greaţă şi vărsături, diaree, rareori inflamarea ganglionilor limfatici.
 • Aproximativ 1 din 150 de persoane infectate cu virus West Nile, dezvoltă simptome severe de boală (meningoencefalită) manifestate prin febră ridicată, dureri mari de cap, rigiditatea coloanei cervicale, dezorientare, tremor şi convulsii, slăbiciune musculară şi paralizii, pierderea vederii, comă şi uneori deces. Simptomele pot persista mai multe săptămâni, iar efectele neurologice pot fi permanente.

Persoanele care pot dezvolta forme severe de boală sunt cele cu sistem imunitar deficitar, cu boli cronice, copiii şi bătrânii.

Metodele de prevenire a înţepăturilor de ţânţar sunt:

 • Evitarea expunerii la țânțari, purtând îmbrăcăminte cu mâneci lungi și pantaloni lungi;
 • Utilizarea substanțelor chimice repelente împotriva țânțarilor;
 • Utilizarea de insecticide în locuință/în jurul locuinței;
 • Împiedicarea pătrunderii țânțarilor în locuinte prin montarea plaselor de protecție la ferestre;
 • Desecarea bălților de apă din jurul gospodăriei;
 • Îndepărtare recipientelor cu apă stătută și a gunoiul menajer.