Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis, duminică dimineață, noi avertizări de vreme severă. Astfel, de astăzi, de la ora 15.00, până luni dimineață, la ora 06.00, este valabilă o alertă cod portocaliu de ploi torențiale, grindină și vijelii în Bacău și în alte 12 județe din țară.

În județul Bacău va fi instabilitate atmosferică accentuată. Aceasta se va manifesta prin intensificări ale vântului (rafale în general de 70…80 km/h), pe arii restrânse vijelii puternice, averse torențiale, descărcări electrice și grindină. În intervale scurte de timp (1-3 ore) sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 35…40 l/mp și izolat peste 50…60 l/mp.

ISU Bacău le reamintește cetățenilor că pe timpul avertizărilor  meteorologice este important să respecte următoarele măsuri pentru a nu-și pune viața în pericol:

  • Evitați adăpostirea sau trecerea prin apropierea copacilor, stâlpilor, panourilor publicitare, construcţiilor cu elemente de arhitectură ce pot fi uşor dislocate, precum şi a imobilelor aflate în construcţie.
  • Sistați activităţile desfăşurate în teren deschis sau la înălţime.
  • Închideți toate ferestrele locuinţei şi altor categorii de construcţii.
  • Evitați atingerea stâlpilor sau firelor căzute la pământ.

Meteorologii au emis totodată și un cod galben de vreme severă, începând de astăzi, de la ora 10.00 și până luni dimineață, la ora 06.00.

„În intervalul menționat, în Maramureș, Transilvania, Moldova, Dobrogea, în cea mai mare parte a Munteniei și local la munte vor fi perioade cu instabilitate atmosferică. Aceasta se va manifesta prin averse, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului și pe arii restrânse vijelii și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 20…25 l/mp și izolat de peste 30…40 l/mp”, precizează ANM. (foto: imagine ilustrativă)