Administrația Națională de Meteorologie a emis, miercuri dimineață, noi avertizări de vreme severă. De astăzi, de la ora 10.00, au intrat în vigoare două alerte cod galben și portocaliu de ploi torențiale, grindină și vijelii, în aproape toată țara, inclusiv în Capitală. JUDEȚUL BACĂU A INTRAT SUB AVERTIZARE COD PORTOCALIU DE VREME SEVERĂ. De asemenea, astăzi sunt în vigoare avertizările cod galben, roșu și portocaliu de caniculă în București și mai multe județe din sud-estul țării. 

Avertizările cod galben și portocaliu de ploi torențiale, grindină și vijelii sunt în vigoare în intervalul 26 iulie, ora 10:00 – 27 iulie, ora 02:00.

Codul galben de instabilitate atmosferică este valabil până joi, la ora 02.00.

În intervalul menționat, în cea mai mare parte a țării vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin intensificări ale vântului (rafale de 55…70 km/h și izolat peste 80 km/h), vijelii, frecvente descărcări electrice, grindină și averse torențiale (în intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 20…25 l/mp și izolat peste 30…40 l/mp).

O altă avertizare, de tipul cod portocaliu instabilitate atmosferică accentuată, intensificări ale vântului și vijelii puternice, este valabilă tot până joi la ora 2.00, într-o mare parte a țării.

În Oltenia, Muntenia, vestul Dobrogei și în cea mai mare parte a Transilvaniei și a Moldovei vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată.

Aceasta se va manifesta prin intensificări ale vântului (rafale de 70…90 km/h și izolat de peste 100 km/h), vijelii puternice, frecvente descărcări electrice, averse torențiale și grindină. În intervale scurte de timp, de 1 până la 3 ore, cantitățile de apă vor fi de 30…40 l/mp și izolat peste 50…60 l/mp, îndeosebi în Transilvania și Moldova.

Potrivit ANM, vremea nu se îndreaptă în perioada următoare. Joi, de la ora 2.00 până la ora 10.00, în sudul Olteniei și sud-vestul Munteniei vântul va continua să prezinte intensificări cu rafale în general de 55…65 km/h, conform unui cod galben.

Astfel, în jumătatea de est a Munteniei, sudul Moldovei și Dobrogea instabilitatea atmosferică se va menține temporar accentuată și se va manifesta prin averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului (rafale de 50…60 km/h), vijelii și grindină. Cantitățile de apă vor fi de 20…25 l/mp. (foto: imagine ilustrativă)