UPDATE – 18.53: Pompierii oneșteni au lichidat rapid incendiul din cartierul Belci. Din fericire, a ars doar funinginea din interiorul coșului de fum.

Pompierii au stabilit că incendiul a fost provocat de funinginea adunată pe coșul de fum, care nu a fost curățată.

Ca în fiecare an, scăderea temperaturilor dă startul sezonului incendiilor provocate de coșurile de fum necurățate.

RECOMANDĂRILE POMPIERILOR

Pentru a evita astfel de evenimente nefericite, se recomandă repararea și curățarea de funingine din timp a sobelor și coșurilor de fum, văruirea acestora în poduri (pentru a putea observa eventualele fisuri), protejarea burlanelor cu materiale izolante la trecerea prin pereții combustibili (eliminarea sistemelor improvizate – „ursoaice”).

În timpul funcționării sobei, temperatura coșului de fum depășește 500 grade Celsius și poate ajunge la 1000 grade Celsius, pe fondul supraalimentării. Funinginea depusă se aprinde sau coșul crapă, iar gazele fierbinți scapă în exterior, putând astfel aprinde materiale combustibile din apropiere.  Din cauza încălzirii, burlanele își pierd etanșeitatea și permit gazelor arse și flăcărilor să iasă din încăpere. Pe lângă incendiu, pot genera și asfixierea persoanelor din locuință.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Pompierii din cadrul Detașamentului Onești au fost solicitați să intervină, în jurul orei 16.30, la un incendiu izbucnit la un coș de fum într-o gospodărie din Onești, de pe strada Castanilor (cartierul Belci), paralelă cu DN 11.

La fața locului s-au deplasat o autospecială cu apă și spumă, precum și un echipaj SMURD. (foto: arhivă)

Știre în curs de actualizare.