UPDATE – 22.13: ULTIMELE INFORMAȚII despre incendiul de vegetație din ONEȘTI, de la Perchiu – DETALII ȘI VIDEO AICI
ȘTIREA INIȚIALĂ
Pompierii oneșteni au fost solicitați să intervină pentru stingerea unui incendiu de vegetație izbucnit în apropiere de Onești, în zona dealului Perchiu.
Din spusele martorilor, focul se întețește tot mai mult și cuprinde suprafețe tot mai mari.
Pompierii se confruntă în aceste zile cu un val de incendii de vegetație, în ciuda apelurilor repetate adresate cetățenilor să nu mai apeleze la incendierea intenționată a miriștilor.
39 de incendii în ultimele 48 de ore
În ultimele 48 de ore, pompierii băcăuani au acționat pentru gestionarea a 103 situații de urgență, înregistrate la nivel județean.
Cele mai multe intervenții din acest weekend, rămân cele de stingere a incendiilor (39). Doar in intervalul 26 martie – 28 martie a.c., în urma arderilor necontrolate, a fost afectată o suprafață de peste 150 hectare de vegetație uscată.
Totodată, salvatorii băcăuani au acționat în 25 de misiuni pentru acordarea ajutorului medical de urgență și au gestionat alte 39 de intervenții în sprijinul comunității.
Una dintre intervențiile semnificative înregistrate în acest interval, este cea din localitatea Colonești. Ieri, 27 martie, la ora 17:06, salvatorii băcăuani au fost solicitați, prin apelul unic de urgență 112, să intervină pentru lichidarea unui incendiu care se manifesta la vegetația uscată.
Pentru a gestiona operativ situația, la fața locului au intervenit pompieri militari, dar și Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă al localității.
La sosirea acestora, s-a constatat că incendiul se manifesta cu flacără la vegetația uscată și litiera de pădure pe o suprafață de aproximativ 39 de hectare.
Incendiul a fost lichidat după o intervenție ce a durat aproximativ trei ore, de la momentul anunțării.
Facem din nou apel la cetățeni sa renunțe la curățarea terenurilor prin incendiere! Incendiile de vegetație uscată se propagă rapid și pun în pericol culturile agricole din apropiere, locuințele și chiar viețile oamenilor.
Nu uitați!
- Arderea miriștilor, a vegetației uscate, a resturilor vegetale și a altor materiale combustibile, fără obținerea permisului de lucru cu foc și fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăți, precum și amenajarea locurilor pentru utilizarea focului deschis în condiții și la distanțe care favorizează propagarea focului la construcții, depozite, culturi agricole, păduri, plantații și alte vecinătăți, constituie contravenții și se sancționează cu amendă de la 1.000 la 2.000 lei;
- Utilizarea focului deschis în locuri cu pericol de incendiu și pe timp de vânt este interzisă;
- Arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deșeurilor și a altor materiale combustibile se face în locuri special amenajate, ori pe terenuri pregătite cu luarea măsurilor ce se impun pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăți, asigurându-se supravegherea permanentă a arderii, precum și stingerea jarului după terminarea activității;
- Utilizarea focului deschis nu se admite la distanțe mai mici de 40 m față de locurile cu pericol de explozie: gaze și lichide combustibile, vapori inflamabili, explozivi etc., respectiv 10 m față de materiale sau substanțe combustibile: lemn, hârtie, textile, carton asfaltat, bitum, ulei etc., fără a fi supravegheat și asigurat prin măsuri corespunzătoare.