Peste 100 de medici și asistenți medicali care lucrează la Spitalul Onești și la Serviciul de Ambulanță Județean (SAJ) Bacău – Substația Onești vor locui, în perioada următoare, la hotelul Trotuș, s-a stabilit, astăzi, într-o ședință a Comitetului Local pentru Situații de Urgență (CLSU) Onești.

Ministerele cu rețea sanitară proprie și autoritățile administrației publice locale vor asigura, la cerere, spații hoteliere destinate repausului dintre ture sau gărzi personalului din sistemul public sanitar, în vederea prevenirii răspândirii virusului COVID-19”, prevede Ordonanța Militară Nr. 7, adoptată aseară de Ministerul de Interne.

“Mulțumesc public unui cetățean care, în Rădăuți, a pus la dispoziția medicilor un hotel cu peste 90 de camere în acest sens”, a menționat ministrul Vela, în timp ce dădea citire textului Ordonanței.

La Onești, în urma solicitărilor venite din partea conducerilor Spitalului Municipal Onești și a Serviciului de Ambulanță Județean (SAJ) Bacău – Substația Onești (vezi facsimil 1 și 2), CLSU a hotărât, în această după-amiază, ca Hotelul Trotuș să pună la dispoziția personalului medical un număr de 86 de camere.

81 de camere vor servi drept spații de cazare pentru 116 persoane care asigură îngrijiri medicale pacienților suspecți/confirmați COVID-19, dintr-un total de peste 750 de cadre medicale ale spitalului din Onești.

Totodată, la cererea SAJ Bacău- Substația Onești, 5 camere (minim 10 locuri) vor fi puse la dispoziția medicilor și asistenților de pe ambulanțe.

“Se identifică și se stabilește ca spațiu corespunzător de cazare pentru personalul medical care își desfășoară activitatea în Spitalul Municipal “Sf. Ierarh. Dr. Luca” Onești și în cadrul SAJ Bacău – Substația Onești, pentru a nu-și expune familiile riscului contagiunii cu COVID-19, în Hotelul Trotuș, din starda Emil Rebreanu nr. 1, municipiul Onești”, se arată în hotărârea adoptată cu unanimitate de voturi de CLSU Onești.

Inițial, se stabilise ca personalul medical de la spitalul din Onești să locuiască în această perioadă în căminele unor instituții școlare.

“Odată cu apariția Ordonanței Militare nr. 7, am luat decizia, de îndată, de a transfera către hotelul Trotuș toate cadrele medicale din Onești care și-au manifestat intenția de a sta separat de familii, pentru a nu le expune riscului contaminării cu COVID-19.

Fac mențiunea că, până la apariția acestei ordonanțe, Guvernul susținea decontarea cheltuielilor doar în cazul persoanelor carantinate, în timp ce responsabilitatea găzduirii cadrelor medicale revenea autorităților locale, ale căror bugete erau supuse astfel unor mari presiuni.

Aștept implicarea de îndată a DSP Bacău și a Prefecturii Bacău pentru parafarea contractelor, mai întâi între DSP și Primăria Onești, apoi între Primărie și Hotel Trotuș, astfel încât cadrele medicale din Onești să beneficieze cât mai repede de această formă de protecție, a declarat primarul Nicolae Gnatiuc.