UPDATE – 5.10.2021, ORA 06.59: Facebook a explicat într-un articol cauza căderii fără precedent: ”schimbările realizate la configurarea ruterelor care coordonează rețelele de trafic dintre centrele de date ale companiei”, care au dus la întreruperea comunicării cu rețeaua de internet. ”Această întrerupere a traficului în rețele a avut un efect în cascadă asupra comunicării dintre centrele noastre de date, oprind serviciile noastre”, mai arată Facebook.

Facebook și Instagram au putut fi accesate în România începând de la ora 1 noaptea. WhatsApp arevenit în jurul orei 6 dimineață în România.

UPDATE – 22.21: Andrei Marinescu, specialist IT, a explicat pentru Gazeta Sporturilor cauzele „penei” cu care se confruntă Facebook, Whats App și Instagram.

Rutele BGP care indică serverele DNS ale Facebook au fost retrase. Problema este că nu pot fi puse înapoi decât prin conectare fizică, iar asta durează.

Ne putem imagina în felul următor. Avem o carte de vizită a Facebook, cu adresa clădirii (sediului) Facebook. Cineva a șters «Waze-ul», adică rutele din BGP, și nu știm cum să ajungem la adresa de pe cartea de vizită. Rutele trebuie rescrise manual pentru ca adresa să poată fi găsită din nou”, a explicat Andrei Marinescu.

UPDATE – 20.31: Într-un mesaj postat pe Twitter, Facebook a precizat: „Ştim că unele persoane înregistrează probleme în accesarea produselor şi aplicaţiilor noastre. Lucrăm la remedierea problemelor cât mai curând posibil şi ne cerem scuze pentru orice neplăceri”.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Facebook, WhatsApp și Instagram au picat în România, luni. Sunt afectați utilizatorii din mai multe regiuni ale țării, inclusiv din București. Ulterior, au venit rapoarte similare din mai multe zone ale lumii.

Facebook a picat în România, luni după amiază, în jurul orei 18.45. Utilizatorii din foarte multe zone din țară nu se mai pot conecta la rețeaua socială. Defecțiunea se manifestă și la rețeaua de mesagerie deținută de Facebook, WhatsApp, precum și la Instagram.

În scurt timp, pe site-ul Down Detector s-au centralizat rapoarte de nefuncționalitate de pe toate continentele.

Toate cele trei servicii sunt deținute de gigantul Facebook.

Utilizatorii care au încercat să intre pe versiunea de desktop a WhatsApp au fost întâmpinaţi cu mesaje privind lipsa conectării „This site can’t be reached” sau „Computer neconectat. Asiguraţi-vă că computerul dvs. are o conexiune activă la internet”, în timp ce pe versiunea de aplicaţie mesajele nu se transmit.

La conectarea pe Facebook, mesajul este „This site can’t be reached. Check if there is a typo in ro-ro.facebook.com. If spelling is correct, try running Windows Network Diagnostics”. Acelaşi mesaj apare şi la încercarea de conectare pe Instagram. (sursa: stirileprotv.ro; foto: imagine ilustrativă)