Președintele României, Klaus Iohannis, a anunțat astăzi că nu va fi prelungită starea de urgență. Deplasările în afara localității de domiciliu nu vor fi permise decât în anumite situații, iar grupurile mai mari de trei persoane vor fi în continuare interzise, chiar și în cazul activităților sportive. Bazele sportive nu se redeschid pentru amatori, ci doar pentru profesioniști și acestea în condiții speciale de protecție.

Cu toate că starea de urgență nu va fi prelungită, după 15 mai deplasările vor fi permise fără declarație pe proprie răspundere însă doar interiorul localității de domiciliu. Deplasările în afara localității de domiciliu nu vor fi permise decât în anumite situații (ex: în interes de serviciu).

Președintele a mai anunțat totodată că saloanele de înfrumusețare, frizeriile și cabinetele stomatologice se vor redeschide de la 15 mai, în condiții de protecție și igienă speciale. La fel și muzeele. (foto: captură TV)

Punctual, cele mai importante afirmații ale lui Klaus Iohannis de astăzi:

  • Starea de urgență nu va fi prelungită, data de 14 mai va fi ultima zi de stare de urgență
  • Începând din 15 mai, pentru a ține epidemia sub control, vom intra într-o stare de urgență
  • După 15 mai ne putem mișca în interiorul localității unde avem treabă. Deplasările trebuie să se facă atunci când sunt necesare
  • Din 15 mai vom avea la dispoziție saloanele de îngrijire personală. De asemenea se vor redeschide cabinetele stomatologice și muzeele. 
  • Măsurile de relaxare nu se aplică în localitățile care sunt în carantină. 
  • Deplasările vor fi restricționate pentru a pleca din localitate. Sunt câteva excepții. Este voie să se plece pentru probleme medicale, în interes de serviciu, pentru sport individual. Deci sporturile individuale vor fi permise. Rămâne restricția că sunt interzise întâlnirile cu mai mult de trei persoane.