Producătorul de produse chimice CHIMCOMPLEX, cu fabrici la Onești și Râmnicu Vâlcea, a primit autorizația de a produce biocide pe bază de clor, hipoclorit de sodiu sau clorură de var pentru tratarea și dezinfecția suprafețelor, scrie voceavalcii.ro.

Biocidul este eficient împotriva noului coronavirus.

Anunțul a fost făcut de deputatul PNL Cristian Buican, care a mai adăugat că numai la fostul Oltchim va putea produce 150 de tone pe zi.
”Având în vedere lupta pe care o ducem cu toții împotriva acestei pandemii COVID-19, faptul că o societate de la Vâlcea, Chimcomplex, va produce substanțele cu care putem lupta împotriva coronavirusului, este o bilă albă. Deocamdată, din ceea ce știu, se va putea produce 150 t pe zi. Livrarea se face deocamdata vrac. In cisterne sau recipienti din plastic cu volumul de 1000 l”, a declarat Cristian Buican, pentru sursa citată.

Chimcomplex a cerut Ministerului Sănătății, în 17 martie, aviz pentru a produce în combinatele sale chimice, Chimcomplex Borzești și Râmnicu Vâlcea, biocid pe bază de hipoclorit de sodiu cu o concentrație de 1,25%, ”care va putea fi utilizat de către toate părțile interesate la nivel național: distribuitori, instituții publice/private, utilizatori finali”. Substanța activă, hipoclorit de sodiu, este ceea ce se găsește în înălbitorul casnic. În data de 3 martie, Organizația Mondială a Sănătății spunea, într-un document, că virusul care produce COVID-19 ar putea fi dezactivat de pe suprafețe în cel mult un minut, folosind fie alcool cu o concentrație mai mare de 70%, fie hipoclorit de sodiu cu o concentrație de cel puțin 0.5%.

În acest moment, Chimcomplex fabrică, în cele două combinate chimice pe care le deține, hipoclorit de sodiu cu o concentrație de 12,5%, scria Libertatea, acum 2 zile.