Un bărbat de 36 de ani, din municipiul Bacău a fost depistat de polițiștii rutieri în timp ce conducea un autoturism pe DN 2- E 85, după ce ar fi consumat substanțe psihoactive.

La data de 28 aprilie a.c., în jurul orei 17.30, polițiștii Serviciului Rutier, în timp ce efectuau supravegherea traficului rutier pe DN 2-E 85, au oprit pe raza localităţii Gheorghe Doja, un autoturism condus de un bărbat de 36 de ani care rula cu 89 km/ h în localitate pe direcţia Bacău-Adjud. Acesta a fost sancţionat contravenţional.

Ulterior, conducătorul auto s-a întors către Bacău şi a urmărit autospeciala de poliţie care îl detectase conducând cu viteză peste limita legală. La un moment dat, pe raza localităţii Cleja, s-a apropiat de autospeciala de poliţie şi a devenit agitat, manifestându-şi nemulţumirea pentru faptul că a fost sancţionat contravenţional.

Întrucât din comportament existau suspiciuni că bărbatul ar fi consumat substanțe stupefiante, acesta a fost testat de polițiști cu aparatul DrugTest, rezultatul indicând o valoare pozitivă.

Conducătorul auto a fost condus la spital pentru recoltare de mostre biologice.

În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducerea unui vehicul sub influența băuturilor alcoolice sau a altor substanțe.

Testarea cu Drug Test se face din salivă, acesta putând detecta 9 tipuri de substanţe psihoactive. Dacă la testarea cu acest aparat, rezultatul este pozitiv, persoana va fi condusă la spital pentru recoltarea de mostre biologice care vor stabili cu exactitate substanța psihoactivă.

Consumul de substanțe psihoactive influențează comportamentul conducătorilor de autovehicule, afectează capacitatea de a conduce, diminuează reflexele, aceștia nemaiputând fi stăpâni pe propriile mișcări și evita obstacolele apărute în cale.

Totodată, conducătorul unui vehicul care a consumat substanțe psihoactive poate deveni agresiv, trecând foarte ușor de la o stare calmă la una de nervozitate, în cele mai multe cazuri finalitatea fiind producerea unui eveniment rutier, uneori cu consecințe deosebit de grave. (sursa: IPJ Bacău; foto: imagine ilustrativă)