Facturile la energie electrică și la gaze vor fi mai mari începând de mâine, 1 octombrie, iar prețul carburanților va cunoaște și el o nouă majorare, după mai multe creșteri, ceea ce va determina un val de scumpiri pentru cele mai multe produse și servicii.

Autoritatea Națională de Reglementare în Energie (ANRE) a decis că, de la 1 octombrie, va exista o majorare pentru consumatorii casnici de 0,03 lei/kWh. Președintele ANRE, Niculae Havrileț, a explicat că aceasta înseamnă o scumpire cu 3,45 lei pe lună pentru un consum mediu de 100 kWh, informează digi24.ro.

Totodată, vicepreședintele ANRE, Emil Calotă, a anunțat că prețul gazelor pentru consumatorii casinici va crește, în medie, cu 6 procente în al patrulea trimestru al anului.

Nu în ultimul rând, Guvernul a decis majoarea accizei la carburanți cu 0,16 lei pe litru de la 15 septembrie, urmând ca o creștere similar să aibă loc de la 1 octombrie, așa că ziua de duminică vine și cu o nouă scumpire la pompă. Pe data de 15 septembrie, când a avut loc prima majorare a accizei, petroliștii au scumpit carburanții cu 9 bani pe litru. Dar prețurile au fost modificate în sus chiar și înainte de această dată.

În acest fel, prețul celor mai ieftine sortimente de carburanți a ajuns aproape de 5 lei pe litru, după ce, la mijlocul lunii septembrie, era de circa 4,7 lei la motorină și 4,8 lei la benzină. În ceea ce privește sortimentele premium, acestea au depășit deja pragul de 5 lei pe litru.

Acest lanț de scumpiri este de așteptat să ducă la o creștere a prețului alimentelor cu cel puțin 5-6%.