Un sobor de preoți, în frunte cu părintele protopop Ioan Bârgăoanu, au ținut o slujbă de sfințire, printre participanții la eveniment numărându-se elevi de la unitățile de învățământ din Onești și reprezentanți ai autorităților locale (primarul Nicolae Gnatiuc, viceprimarul Laura Abageru, directorul bibliotecii municipale, Ionuț Tenie), ai ISU Bacău și ai poliției din Onești. Au mai fost prezenți generalul în rezervă Vasile Apostol, profesori de istorie, etc.

Muzeul de istorie din Onești fusese închis de către Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) “Mr. Constantin Ene” Bacău la scurt timp după incendiu de la clubul Colectiv din București, de pe 30 octombrie 2015, în urma căruia și-au pierdut viața 65 de tineri, printre care și doi oneșteni, Ionuț Maior și Mihalela Vieru.

ISU Bacău a eliberat autorizația de securitate la incendiu pentru ca muzeul să poată funcționa. Mai nou, în cadrul muzeului vor funcționa și câteva ateliere, dedicate elevilor din Onești.

Muzeul de istorie din Onești a fost înființat la 1 martie 1958, la Tg. Ocna – mâine (n.r. – joi, 1 martie 2018) se împlinesc 60 de ani de activitate a acestuia – fiind transferat la Onești în anul 1962.

Muzeu de istorie din Onești funcționează în fosta clădire a Băncii Agricole, în vecinătatea colegiilor “Petru Poni” și “Gheorghe Asachi”.

“Expoziția cuprinde exponate de arheologie și istorie locală: unelte din silex și corn de la Târgu Ocna, materiale descoperite la Borzești, Căbești, Viișoara, vestigii medievale de la Târgu Trotuș, colecție numismatică, colecție neolitică de Cucuteni.

Expoziția permanentă a muzeului Municipal de Istorie din Onești este structurată în patru săli. Vestigii ale paleoliticului si neoliticului sunt prezente într-o sală unde vizitatorii muzeului oneștean pot admira amfore, greutăți de lut, topoare din piatră și obiecte din ceramică, idoli zoomorfi. Săpăturile arheologice de la Gura Văii, Gutinaș, Viișoara și Tg. Ocna au scos la iveală numeroase materiale caracteristice culturii Cucuteni, prezente în expoziție. A doua sală prezintă descoperiri din zona Văii Trotușului din epoca bronzului și epoca fierului. Aici se întâlnesc obiecte de podoabă, vase ceramice cu modele, săgeți cu vârfuri de metal, amfore grecești și chiar sigilii din perioada regelui Burebista. Perioada medievală este bogat reprezentată în muzeul oneștean, cu obiecte de podoabă, piese de armament, ceramică medievală. Aici se găsește și o copie a unui document ce menționează prima atestare documentară, la 14 decembrie 1458, a Oneștiului. Este ilustrată și evoluția societății de pe meleagurile oneștene până la desăvârșirea unității naționale a statului român. Muzeul oneștean de istorie are și o sală dedicată numismaticii, aici fiind expuse descoperiri monetare din epoca romană și până în perioada contemporană. În acest loc se găsește și un tezaur alcătuit din 43 de monede turcești din argint (datând din anii 1.700), descoperite în anul 1962 la Mănăstirea Cașin”, se arată într-o descriere a Muzeului de Istorie din Onești.

Copiii până la cinci ani, veteranii și văduvele de război și persoanele cu dizabilități de orice vârstă au accesul gratuit. Pentru restul categoriilor, biletul de intrare costă 5 lei/persoană, iar în cazul grupurilor organizate acesta este 3 lei/persoană.